Jakub Forgács Správy

Veritelia odvrátili hrozbu konkurzu na Kúpele Brusno: Pozrite, na čom sa dohodli...

Veritelia Kúpeľov Brusno, ktoré sú v reštrukturalizácii, odvrátili hrozbu konkurzu. Dohodli sa totiž na prijatí reštrukturalizačného plánu. Stalo sa tak ešte počas minulého týždňa, za plán hlasovalo viac ako 97 percent z nich.

Ilustračný obrázok k článku Veritelia odvrátili hrozbu konkurzu na Kúpele Brusno: Pozrite, na čom sa dohodli...
Zdroj: Webnoviny.sk

Reštrukturalizačný plán ešte musí potvrdiť Okresný súd Banská Bystrica, ktorý má na to lehotu 15 dní od doručenia návrhu.

„Veriteľmi schválený reštrukturalizačný plán počíta s uspokojením jednotlivých skupín zabezpečených veriteľov v rozsahu 100 percent ich zistených pohľadávok. Pre skupinu nezabezpečených veriteľov je plánované uspokojenie v rozsahu 10 percent a pre skupinu podriadených veriteľov počíta plán s uspokojením päť percent zistených pohľadávok,“ konštatujú kúpele.

Problémy spôsobila zmena systému

Veritelia v reštruktura­lizácii prihlásili pohľadávky cez 31 miliónov eur. Uspokojenie najväčších veriteľov je rozvrhnuté na nasledujúcich 13 rokov. Kúpele sú presvedčené, že nie je dôvod, aby plán nebol súdom schválený.

Ako pred časom informoval denník Hospodárske noviny, konkurz kúpeľom hrozil pre desaťmiliónovú pôžičku, ktorú si vzali na rekonštrukciu od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, no nestíhali ju splácať. Do problémov ich mala predvlani dostať zmena systému preplácania procedúr od zdravotných poisťovní, kedy peniaze za úkony dostávali s takmer polročným oneskorením. So splátkami tak začali meškať.

Takmer dvestoročná tradícia

Kúpele podotýkajú, že reštrukturalizačný plán zabezpečuje vyššiu mieru uspokojenia veriteľov v porovnaní s konkurzom, ktorý by bol likvidačný nielen pre kúpele, ale mal by významný ekonomický dopad pre celé široké okolie.

Viac ako 180-ročná tradícia kúpeľníctva v Brusne by tak mala pokračovať aj naďalej, spoločnosť je rada, že nebude nasledovať osud chátrajúcich kúpeľov Korytnica.

„Je to dobrá správa nielen pre viac ako 150 zamestnancov a ich rodiny, ale aj pre štát, ktorému sa v regióne dlhodobo nedarí znižovať nezamestnanosť, a kde sa evidovaná miera nezamestnanosti blíži k 17,3 percenta,“ uvádzajú kúpele vo vyhlásení. Aj naďalej plánujú expandovať na trhu ako s kúpeľnou liečbou tak aj s balenou minerálnou vodou. Aktuálne budujú nové kúpeľné kapacity.

V kúpeľoch Brusno sa liečia choroby pečene, pankreasu či obehovej a tráviacej sústavy. Brusnianska minerálka sa ako jedna z mála slovenských vôd vyváža do Ruska.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM