Rastislav Búgel Kultúra

Veriaci sa dočkali výnimočnej chvíle: Vzácne relikvie svätej Terézie z Lisieux zavítali do Bystrice FOTO

Urna s ostatkami svätice putuje po celom svete už niekoľko desaťročí. Na Slovensko prichádza po prvýkrát, po vyše desaťročnej snahe slovenských rehoľníkov. Významné relikvie sme mohli vidieť aj v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Veriaci sa dočkali výnimočnej chvíle: Vzácne relikvie svätej Terézie z Lisieux zavítali do Bystrice FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Významné relikvie sa nakoniec po dlhej snahe dostali aj na Slovensko. Po Bratislave a Nitre ich veriaci privítali aj v meste pod Urpínom. V utorok 12. januára boli vystavené v neďalekých Starých Horách a v banskobystrickej Katedrále svätého Františka Xaverského.

Telesné pozostatky sú uložené v drevenej, pozlátenej truhle, ktorá bola vyrobená v Brazílii. Váži okolo 250 kilogramov, jej súčasťou je aj nepriestrelné sklo. Relikviár prenášajú šiesti ľudia a po dvoch sa striedajú pri jej strážení.

Relikvie majú na Slovensku naplánovanú naozaj dlhú cestu. Postupne ich veriaci uvidia v týchto mestách: Bratislava, Nitra, Staré Hory, Banská Bystrica, Detva, Lučenec, Stará Halič, Rožňava, Gelnica, Košice, Lorinčík, Michalovce, Vranov nad Topľov, Prešov, Kežmarok, Poprad, Vyšné Hágy, Okoličné, Ružomberok, Trstená, Námestovo, Krivá na Orave, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Turzovka, Trenčín, Radošiná a Trnava. Cesta po slovenských mestách potrvá od 10. do 24. januára 2016.

Do dnešného dňa relikvie precestovali vyše päťdesiat krajín, od Filipín po Spojené štáty, cez Irak, Izrael, Rusko, Sibír. K relikviáru prišlo niekoľko desiatok miliónov ľudí.

Terézia z Lisieux, je svätica, ktorá sa v pätnástich rokoch rozhodla vstúpiť do karmelitánskeho kláštora vo Francúzsku a zomrela veľmi mladá na tuberkulózu, mala len 24 rokov. „Napriek krátkemu životu, každý svoj skutok obetovala Bohu za nesmrteľné duše,“ uviedla sestra Hermana.

Počas svojho života obdivovala Janu z Arku a po smrti sa stala, spolu s Janou z Arku, patrónkou Francúzska. Bola vyhlásená aj za patrónku misií, hoci nikdy neopustila Francúzsko. Za svätú bola vyhlásená 17. mája 1925 pápežom Piom XI. Pápež Ján Pavol II. ju vyhlásil za učiteľku Cirkvi v roku 1997.

Pozrite si fotografie v priloženej galérii!

Môže vás zaujímať:

Snažili sa o to 10 rokov, napokon ich uvidíme na vlastné oči: Do Bystrice dorazia vzácne relikvie sv. Térézie!

Foto: Alžbeta Hrušovská/ces­taplus.sk

FOTO: Tajomné relikvie svätej Terézie z Lisieux prišli do Bystrice
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM