Stanislav Černák Hokej

Veľký obrat Zvolena, šarvátka a pyrotechnika: Hokejové derby nedohrali, bystrickí fanúšikovia zapálili svetlice!

Štart hokejovej extraligovej sezóny priniesol úvod ako hrom. V pohronskom derby si to rozdali odvekí rivali Bryndziari a Barani, teda Zvolen a Banská Bystrica. Zápas však nedohrali!

Ilustračný obrázok k článku Veľký obrat Zvolena, šarvátka a pyrotechnika: Hokejové derby nedohrali, bystrickí fanúšikovia zapálili svetlice!
Zdroj: TASR

Očakávané úvodné kolo je už minulosťou. Zvolenčania predviedli veľký obrat. Z absolútne nepriaznivého stavu 0:3 na 4:3. Ale… Samozrejme, že vypäté derby sa nezaobišlo bez napätej atmosféry a duel sa napokon nedohral!

Ešte pred zápasom vyzvali prezidenti oboch klubov zvolenský Dušan Mráz a bystrický Juraj Koval, aby oba fanúšikovské tábory povzbudzovali svoje tímy slušne, bez vulgarizmov a aby nenadávali súperiacemu tímu. Na znak tejto výzvy sedeli počas celého zápasu hneď vedľa seba. Takisto aj generálny manažér HKM Milan Čanky a športový riaditeľ HC 05 Vlastimil Plavucha.

Skôr, ako sa dostaneme k samotnému veľmi zaujímavému zápasu, musíme skonštatovať, že žiaľ derby bolo v 59. minúte prerušené a duel sa už nedohral. Rozhodcovia prerušili zápas po tom, ako sa rozhorela pyrotechnika v tábore banskobystrických divákov a priestor nad ľadovou plochou zahalil hustý dym, čakalo sa na jeho rozptýlenie. Ani po hodine čakania sa však hmla nerozplynula a podľa pravidiel ho rozhodcovia predčasne v čase 58:33 ukončili.

Úvod v znamení Baranov

Pre stredné Slovensko, špeciálne Pohronie lákavý zápas začal úplne inak ako mnohí očakávali. Z dramatického boja, pri ktorom lietajú, obrazne povedané, aj triesky, sa stala selanka pre hostí. Už v 3. minúte otvoril skóre po vhadzovaní Lunter, ďalší gól pridal v 9. minúte nekrytý Hudec osamotene stojaci pri žŕdke a keď v 18. min Kafka dorazil puk po peknej akcii Kudrnu a Hudeca, tak na domáci tím by vsadil málokto.

Veľký obrat Zvolena

Po prestávke sa obraz hry úplne zmenil. Zvolenčania zatlačili do takej miery, že ich zúfalý súper zbrusoval ľad neustále vo svojej obrannej tretine. Z jasnej prevahy vyťažili domáci maximum hlavne preto, že Barani nepochopiteľne poľavili a s výsledkom si zahrávali ako malé deti na prvej hodine korčuľovania. V 26. minúte vytvorili po strate puku takú situáciu, pri ktorej L. Jurík poľahky napálil puk z medzikrúžia za chrbát Wiikmana. V 30. minúte znížil na rozdiel gólu strelou do takmer prázdnej bránky M. Chovan a v 33. minúte „vykypelo z hrnca“ hosťom ešte výraznejšie. Štvorminútovú presilovku dokonale pobabrali a Block si strelil ukážkového vlastenca. Ako posledný sa snažil pri ňom trafiť bránku Bortňák a ku gólu prišiel zriedkavo šťastnou náhodou. A ak by v 38. min zakončil presnejšie blafák Hebar, úplne by vytrestal nepochopiteľnú ľahkovážnosť dezorientovaného súpera.

Napokon nedohrali

V tretej tretine využili Zvolenčania presilovku, síce v jej poslednej sekunde, no gól Obdržálka po spŕške striel mal pre nich v 45. minúte cenu zlata. Zápas v 48. minúte okorenila aj šarvátka počas presilovky hostí, ako rýchlo vzplanula, tak aj ochladla a na tých pár úderov sa rýchlo zabudlo. Hraškova šanca deväť minút pred koncom si pýtala ďalší gól domácich, zažiaril pri nej brankár Wiikman a nádej na zvrat nechal ešte žiť. Márna snaha o vyrovnanie vyvrcholila v 59. minúte po šanciach Handlovského a Preisingera, a potom 1:27 pre koncom, keď si šiel na trestnú lavicu sadnúť Puliš a mala sa začať aj power play s odvolaním brankára. Vzápätí sa rozhoreli svetlice v tábore fanúšikov spod Urpína, priestor sa od pyrotechniky zadymil, rozhodcovia zápas prerušili a hráči odišli do šatní, navyše zaznel príkaz aj na vyprázdnenie sektoru hosťujúcich divákov. Po vyše hodinovej nútenej pauze, keď sa dym nad ľadovou plochou nerozplynul, rozhodcovia ukončili zápas.

HKM Zvolen – HC'05 B. Bystrica 4:3 (0:3, 3:0, 1:0) – nedohrali

Góly: 26. L. Jurík, 30. M. Chovan, 33. Bortňák, 45. Obdržálek – 3. Lunter, 9. Hudec, 18. Kafka. Rozhodcovia Bundil, Baluška – Šefčík, Výleta, vylúčení 5:3, presilovky 1:0, v oslabení 1:0, 3688 divákov.

Zdroj: Dnes24/tasr

Hokejové derby Zvolena a Bystrice nedohrali!
17
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM