Jakub Forgács Kultúra

Veľkolepé zavŕšenie sezóny na amfíku: Letné kino uvedie legendárny film Poklad na Striebornom jazere

Ak aj vy obľubujete sledovanie filmov pod holým nebom, toto by ste si zaručene nemali nechať ujsť. Na amfiteátri onedlho premietnu obľúbenú "Winnetou-kou" a dokonca z pôvodných premietačiek.

Ilustračný obrázok k článku Veľkolepé zavŕšenie sezóny na amfíku: Letné kino uvedie legendárny film Poklad na Striebornom jazere
Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie za! amfiteáter pozýva na posledné premietanie v letnej sezóne 2015. V rámci Letného kina na amfiteátri v Banskej Bystrici premietne v piatok 4. septembra o 20:30 legendárny film Poklad na Striebornom jazere.

Nemecký film Poklad na Striebornom jazere z roku 1962 zrejme nie je potrebné predstavovať. V snahe Winnetoua, Ola Shatterhanda a ich skupiny o ochranu zlatého pokladu nechýba dobrodružstvo, nebezpečie, ani romantika. Dokonca aj samotný amfiteáter si dobre pamätá, keď počas jedného zo slávnych „mayoviek“ nedočkaví diváci a diváčky vyvalili bránu.

Taká masová účasť a nadšenie sa už dnes nepredpokladá. Napriek tomu občianske združenie za! amfiteáter verí, že si široká verejnosť nenechá ujsť toto jedinečné premietanie, ktoré je okrem iného aj spomienkou na zosnulého herca Pierre Brice, ktorý sa tento rok dožil 86 rokov.

No podujatie bude výnimočné predovšetkým tým, že po 19 rokoch sa bude premietať z pôvodných premietačiek, z 35mm filmu. Bystrickým premietačom Ivanovi Školudovi a Michalovi Jasovi sa po ročnej práci podarilo zrekonštruovať pôvodnú techniku, ktorá má značnú historickú hodnotu. Premietačky na amfiteátri pochádzajú z roku 1969, a teraz po obnovení budú jediné funkčné svojho druhu na Slovensku.

Text: Občianske združenie za! amfiteáter

Foto: Martin Dubovský

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM