Jakub Forgács Kultúra

Veľkolepé zavŕšenie sezóny Letného kina na amfiteátri. Winnetou z 35mm filmu

Pod holým nebom zažijeme v Bystrici hotovú filmovú lahôdku. Nadšenci westernov si prídu na svoje počas jedinečného premietania filmu Winnetou I.

Ilustračný obrázok k článku Veľkolepé zavŕšenie sezóny Letného kina na amfiteátri. Winnetou z 35mm filmu
Foto: Ivan Golembiovský

V sobotu 3. septembra o 20:00 sa jednoznačne oplatí zavítať na banskobystrický amfiteáter Paľa Bielika. Podobne ako minulý rok, aj túto sezónu Letného kina na amfiteátri uzavrie premietnutím Winnetouky.

Rozľahlou prériou amerického Západu dunia výbuchy dynamitových náloží. Naprieč územím indiánskeho kmeňa Apačov Mescallerov sa stavia dráha pre „železného oře“. Porušením zmluvy s indiánmi chce dobrodruh Santer ušetriť peniaze, ktoré do stavby železnice vložila spoločnosť Great Western. Neváha sa spojiť s kmeňom Kiowa, odvekými nepriateľmi Apačov. Cestu mu však skríži mladý inžinier, prezývaný Old Shatterhand, ktorý bol vyslaný, aby dozrel na dodržanie pôvodných plánov. Nie je však už príliš neskoro?

Winnetouky sú súčasťou našej kolektívnej pamäti, alebo pamäti našich rodičov. Nech už je ich zobrazenie Divokého západu akokoľvek vierohodné, knihy Karla Maya a ich následné sfilmovania na Slovensku i v susedných krajinách až akosi prirodzene zľudoveli, čím majú možno bližišie k nášmu historickému dedičstvu, ako mnohé iné diela, ktoré sa o to pokúšali, alebo ktoré boli tak prezentované.

„Minulý rok bolo premietanie Pokladu na Striebornom jazere veľmi úspešné, nakoľko prišlo vyše 700 ľudí. Výbuchy smiechu sa niesli celým publikom, v ktorom nechýbali deti či ich starí rodičia. Aj preto sme sa rozhodli "v tradícii“ uzavierania Letného kina na amfiteátri Winnetoukou pokračovať, a tentokrát premietneme Winnetou I. z roku 1963. Minulý rok bol Poklad navyše zahájením premietania z pôvodných premietačiek, tentokrát sa diváci a diváčky môžu opäť tešiť na 35mm film!", uvádza Juraj Havlík z O.Z. za! amfiteáter.

Čítajte tiež:

PREHĽAD akcií na týždeň v Bystrici a okolí: Stačí kliknúť a nuda nehrozí

Horehronská obec s vlastným nárečím. Slová, ktorým mnohí zaiste nebudú rozumieť

FOTO: Premietanie na bystrickom amfiteátri - Letné kino
3
Galéria
Foto: Ivan Golembiovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM