Monika Obrtalová Kultúra

Veľké otvorenie festivalu ŠpanDiv už dnes podvečer

V poradí už 9. ročník divadelného festivalu ŠpanDiv 2012 sa uskutoční od 10. do 11. augusta v Španej Doline neďaleko Banskej Bystrice.

„Dramaturgia festivalu sa snaží, aby každý návštevník našiel v programe to, čo mu najviac vyhovuje. Hlavnou myšlienkou festivalu je priateľské letné stretnutie divadelníkov – ochotníkov, profesionálov a všetkých priateľov divadla,“ uviedol dramaturg festivalu Ján Haruštiak. Ako dodal, práve vďaka tejto jeho neopakovateľnej atmosfére festival navštevuje stále viac divákov.

Festival dáva priestor zúčastneným umelcom na tvorivé rozhovory, workshopy a diskusie o divadle. Sprievodné podujatia ponúknu ľudové remeslá, tvorivé dielne a pod. Otvorenie festivalu je naplánované dnes o 19. 00 h, o pol hodinu neskôr sa predstaví Divadlo Divá hus s Glóbusom Európy. Ide o prvé rozhlasové 4D vysielanie, v ktorom Divadlo humoru a satiry Divá hus lieta po krajinách Európskej únie a v hovorenom slove a pesničkách ukazuje to najsmiešnejšie, čo v nich objavilo.

V sobotu (11. 8.) sa v detskom bloku predstavia Divadlo Harry Teater so Soľou nad Zlato a Teátro Neline z Budmeríc s Uštrikovanou rozprávkou. V bloku pre dospelých sa možno tešiť na Ľudovú hudbu Celestín, Divadlo bez opony s predstavením Na skle maľované, Divadlo Kontra (Rum a vodka) a Miroslava Kazsprzyka (Slovo mímovo). Ukončenie festivalu prinesie Sladké prekvapenie.

Haruštiak pripomenul, že tento festival po prvýkrát otvoril svoje pomyselné brány v roku 2003, kedy sa uskutočnil jeho nultý ročník. Počas predchádzajúcich deviatich rokov mali diváci možnosť vidieť na festivale viac ako 150 predstavení rôznych umeleckých žánrov – operu, balet, divadlo, bábkové divadlo, pantomímu, kabaret, kúzelníkov, hudobníkov. „A nebude to inak ani v tomto roku. Organizátori vás srdečne pozývajú a tešia sa na vašu návštevu,“ dodal Haruštiak. Organizátormi tohtoročného 9. ročníka festivalu sú Penzión Klopačka v Španej Doline a Divadlo Harry Teater o.z.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM