Jakub Forgács Správy

Veľké oslavy SNP: Putin k nám nezavíta, istá je už účasť dvoch prezidentov

Na jubilejné oslavy výročia SNP sa chystajú prezidenti mnohých krajín. Kto už potvrdil svoju účasť a kto zatiaľ na pozvanie nereagoval? A ako je to s účasťou ruského prezidenta?

Ilustračný obrázok k článku Veľké oslavy SNP: Putin k nám nezavíta, istá je už účasť dvoch prezidentov
Zdroj: TASR

Iba nedávno sme vás informovali, že medzi pozvanými hosťami je aj Vladimir Putin. „Ruský prezident Vladimir Putin na oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré sa uskutočnia 29. augusta v Banskej Bystrici, nepríde,“ potvrdil v stredu Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici, ktoré je hlavným organizátorom os­láv.

Podľa Mičeva je zatiaľ istá iba účasť prezidentov Českej a Poľskej republiky – Miloša Zemana a Bronisława Komorowského. Ako Mičev dodal, nepozná zatiaľ odpoveď z Ukrajiny. Na oslavy SNP bol totiž pozvaný aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

„Všetky štátnické návštevy v tejto súvislosti primárne spadajú do kompetencie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Kancelárie prezidenta SR, tie poskytujú informácie o účasti pozvaných hostí,“ zdôraznil riaditeľ Múzea SNP.

Podľa jeho doterajších informácií sa za ruskú stranu očakáva účasť ministra obrany Ruskej federácie Sergeja Šojgu. Ako tvrdia historici, podiel Červenej armády na oslobodení našej krajiny nemôže nikto spochybniť. Niekdajší Sovietsky zväz niesol na porážke fašizmu najväčšiu ťarchu a utrpel aj najvyššie straty. V súvislosti s oslavami sa pred viacerými mesiacmi prijalo politické rozhodnutie pozvať hlavy tých štátov, ktoré boli súčasťou protihitlerovskej koalície.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM