Marcel Páleš Správy

Veľké ambície unikátnej hry o Bystrici: Turisti sa majú do nášho mesta zaľúbiť!

Na Zábavné putovanie Banskou Bystricou sú zvedaví viacerí nielen domáci obyvatelia. Bystrica je totiž prvým mestom na Slovensku, ktoré má takúto spoločenskú hru. Vieme, ako vznikla, čo je cieľom a čo v nej nájdete.

Ilustračný obrázok k článku Veľké ambície unikátnej hry o Bystrici: Turisti sa majú do nášho mesta zaľúbiť!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sme vás už informovali, mesto Banská Bystrica opäť prekvapilo niečím jedinečným. Ide o spoločenskú hru Zábavné putovanie Banskou Bystricou.

Dobrý nápad a akčný tím tvorcov

Primátor Bystrice Peter Gogola nám prezradil, ako vznikol nápad tejto spoločenskej hry. „Ešte v čase, kedy som pôsobil v Lesoch Slovenskej republiky, som s kolegom Mičovským vymyslel hru, ktorá sa volala Výlet do lesníckeho skanzenu. To bolo v princípe niečo veľmi podobné. Hracia plocha bola plocha Vydrovskej doliny. Cieľom bolo prejsť celý ten areál a získať čo najviac kariet za správne odpovede. A rozmýšľal som, či by sa niečo podobné dalo aj tu v Banskej Bystrici,“ opísal Gogola.

Dal dokopy akčný tím, ktorý tvorila výtvarníčka Krajčovičová, architekt Borodovčák, architektka Turčanová, ďalej ako konzultanti pomohli aj Jozef Ďuriančík, ktorý robí sprievodcu v Informačnom centre, a Igor Graus, riaditeľ archívu. Spolu pripravili spoločenskú hru, ktorá má niekoľko ambícií. „Chce byť nástrojom pre zvyšovanie lokálpatriotizmu a lepšej poznanosti histórie mesta u mladej generácie,“ uviedol primátor.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko získala dotáciu od štátu na základe zákona o rozvoji cestovného ruchu. Hru vyrobila firma v Plzni. Vyrobených bolo 500 hier. Keďže bola vyrobená z dotačných peňazí, mesto nemôže túto hru predávať, ale chcú sa postarať o distribúciu tak, že ju dajú k dispozícii základným školám v Banskej Bystrici, alebo ju budú dávať žiakom ako cenu za rôzne súťaže.

Každý by mal poznať svoje mesto

Podľa Gogolu by mali Bystričania poznať svoje mesto, aby o ňom vedeli povedať aj návštevníkom. „Na letisku, keď nastúpite do taxíka do hotela, tak sa spýtate, čo je vo vašom meste nové, čo je vo vašom meste zvláštne, čo by tu stálo za to vidieť. Ak naše mesto nepoznáme my sami, tak ťažko ho môžeme ponúkať ako dôvod na návštevu iným,“ zdôraznil primátor.

Gogola dúfa, že nájdu subjekt, ktorý prefinancuje výrobu ďalšej várky, z ktorej by potom hru mohli predávať v Informačnom centre návštevníkom mesta. „A to už je taká skupina zaujímavá, že keď niekto príde do Bystrice a zapáči sa mu toto mesto, a bude chcieť spoločenskú hru, aby sa teda dozvedel, tak toto môže byť nástroj, vďaka ktorému sa zaľúbi do nášho mesta,“ uviedol Peter Gogola.

Cieľom hráča je prejsť po hracej ploche po stanovenej trase, podobne ako pri hre Človeče, nehnevaj sa. Zároveň na tejto trase môže stúpením na rôzne políčka získavať hracie karty, na ktorých sú vyobrazené osobnosti mesta, architektonické pamiatky alebo pamätihodnosti, a na základe správnej odpovede na položenú otázku získať túto kartu. Vyhráva ten, kto prejde túto trasu so ziskom čo najväčšieho počtu kariet.

Zábavné putovanie Banskou Bystricou - spoločenská hra
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM