Jakub Forgács Správy

Veľká slávnosť v Tajove: Obec navštívia všetci riaditelia škôl, ktoré nesú mená známych rodákov

V Tajove sa budú oslavovať významné jubileá! V obci si uctia výročia narodenia známych osobností, ktoré výrazne ovplyvnili slovenské dejiny.

Ilustračný obrázok k článku Veľká slávnosť v Tajove: Obec navštívia všetci riaditelia škôl, ktoré nesú mená známych rodákov
Zdroj: TASR

V rodnej obci dvoch významných osobností, spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského a vynálezcu bezdrôtovej telegrafie Jozefa Murgaša – Tajove pri Banskej Bystrici, sa v máji uskutoční spomienková slávnosť pri príležitosti 150. výročia narodenia Murgaša a 140. rokov od narodenia Tajovského. Ako povedal starosta obce Ladislav Surovčík, podujatie, ktoré bude 17. mája, poňali rodinne, pre Tajovčanov.

Surovčík dodal, že jednu oslavu už mali 17. februára, presne na 150. výročie narodenia Murgaša. „Naši rodáci sú pre nás všetko, lebo celú kultúru staviame na nich,“ konštatoval Surovčík. „Spomienková slávnosť 17. mája bude spoločná pre oboch našich rodákov. Chceme tak týchto velikánov viac priblížiť našim občanom, rodákom a priateľom našej obce,“ podotkol starosta. Tajovský sa narodil 18. októbra 1874 a Murgaš 17. februára 1864.

Starosta pokračoval, že počas oslavy obec návštevou poctia zástupcovia všetkých škôl nesúcich meno J. Murgaša a J. G. Tajovského. „Vyzvali sme ich na prípravu približne 15-minútového programu a k tomu bola vyhlásená aj výtvarná súťaž,“ pokračoval Surovčík. V rámci programu nebude chýbať ani ľudová hudba, vyhodnotenie samotnej výtvarnej súťaže s tematikou Jozefa Murgaša a J. G. Tajovského, či návšteva miestneho Pamätného domu Jozefa Gregora Tajovského – rodného domu spisovateľa a pamätnej izby Murgaša.

„V Pamätnom dome J. G. Tajovského sa nachádzajú dokumenty týkajúce sa Tajovského, Hany Gregorovej a Jozefa Murgaša. Sú to osobné predmety, knihy, aj obrazy a modely, či zbierka motýľov Jozefa Murgaša,“ priblížila Zlata Troligová z Literárneho a hudobného múzea Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici, ktoré spravuje zbierky a prezentuje ich. V roku 2013 pamätný dom navštívilo 3 122 ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM