Jakub Forgács Rôzne

ANKETA: Takto budú tráviť sviatky známe tváre mesta

Veľkonočné sviatky sa spájajú s rôznymi ľudovými tradíciami a zvykmi. My sme sa spýtali známych osobností z Banskej Bystrice, ako vnímajú tieto oslavy jari a ako ich budú tráviť.

Ilustračný obrázok k článku ANKETA: Takto budú tráviť sviatky známe tváre mesta
Zdroj: TASR

Chodec Tóth vníma duchovný rozmer sviatkov

K Veľkej noci patrí aj klasický "polievací pondelok“, ale športovec sa nám priznal, že pre neho, ako veriaceho, majú veľkonočné sviatky najmä duchovný rozmer.

Keďže aj v tomto období máva často preteky, sviatky trávi pracovne. „Aj túto sobotu pretekáme v Čechách. Potom využijem pár dní na oddych v Trenčianskych Tepliciach pred ďalšími pretekmi a sústredením,“ povedal Tóth. Tento rok sa preto jeho Veľká noc obmedzí len na nedeľnú omšu.

Chodec dodržuje zvyky aj vo veľkonočných jedlách. „Na zelený štvrtok sme zvykli mávať špenát, piatok samozrejme pôst, potom v sobotu večer dusenú šunku,“ priznal sa Tóth. V pondelok už doma takmer nič nejedol. „Keď som v každej domácnosti len ďobol do niečoho, tak som mal diétu ešte aj v utorok,“ dodáva s úsmevom.

„Keď som doma, v pondelok symbolicky pokropím všetky naše ženy vodou,“ povedal na záver Tóth, ktorý sa nikdy nepovažoval za veľkého “kúpača“ a bol k ženám vždy empatický. Kedysi chodieval oblievať celú rodinu, ale teraz sú to už iba jeho najbližší – manželka a dve dcérky.

Spevák z Rock Reunion sa rád dobre naje

„Hlavne oddych, pohodu a snáď aj dáke tie chvíle v rodinnom kruhu,“ znamená Veľká noc pre Miňa Kováča z kapely Rock Reunion. Sviatky trávi veľmi originálne: „Jedením, oblievaním divožienok, jedením, pitím, jedením a jedením.“

Spýtali sme sa ho teda, aké tradičné veľkonočné jedlá sa u nich pripravujú. „Kuracie rezne, šalát, údené, klobásky, kde čo ponúknu, to zjem,“ priznáva s úsmevom Miňo.

Nie sú mu cudzie ani ľudové zvyky. Vždy vyšibe aspoň tri dievčatá. „Jedno, ktorému patrí moje srdce, plánujem tento rok hodiť do potoka. Ale meno samozrejme neprezradím, aby sa to dalo zrealizovať,“ dodal mladý spevák na záver.

Viceprimátorka za sporákom

„Veľká noc pre mňa vždy znamenala príchod jari, ktorú mám nesmierne rada! Tento rok je výnimočný a vôbec si neuvedomujem, že už je tu Veľká noc,“ povedala viceprimátorka Banskej Bystrice Katarína Čižmárová. Sviatky trávi vždy s rodinou, v atmosfére pohody. A čo môžeme nájsť u nej doma na sviatočnom stole? "Jedávame tradičnú šunku a upečieme si jahňacinku, prípadne nejakú hydinu (kačku, kuriatko a pod.). Varím vždy sama, ale mám pomocníka, svojho manžela,” prezradila nám.

„Na zelený štvrtok si dáme vždy niečo zelené, väčšinou špenát, brokolicu alebo šalát. V piatok jeme diétnejšie, nie sme však celkom bez jedla, no nikdy nemáme mäso! No a potom už samozrejme šunka, vajíčka, chren,“ pokračovala Katarína Čižmárová a pochválila sa, že robí vynikajúci chren s jablkami – vraj je veľmi dobrý a ostrý.

Trochu vody do pohárika naberie aj hovorca

„Tieto sviatky sú pre mňa iba ďalším obdobím v roku, kedy si môžem vydýchnuť a stretnúť sa s rodinou,“ povedal hovorca primátora Banskej Bystrice Filip Roháček. Na Veľkú noc sa u nich nepripravujú žiadne veľké špeciality. „V nedeľu a v pondelok si spravíme slávnostnejšie raňajky, to je tak všetko,“ dodal. „Čo sa týka tradícií, aj keď sa už veľmi nechce mne a ani mojim ženám, trocha vody do pohárika ešte každý rok naberiem,“ povedal na záver Roháček.

Veľká noc je podľa básnika príliš komerčná

A ako sa k veľkonočným sviatkom stavia banskobystrický básnik a aforista Miroslav Kapusta? Sviatky pre neho vraj vo všeobecnosti znamenajú to isté, čo pre ostatných ľudí. V prvom rade stretnutie s rodinou a s priateľmi, najlepšie pri literárno – spoločenských akciách. „Sviatky momentálne trávim s rodinou na chalupe. Keď som bol mladší, chodil som oblievať dievčatá po dedine, no teraz je to už veľmi skomercionali­zované,“ myslí si M. Kapusta.

Na Veľkú noc sa u Kapustovcov nevarí nič špeciálne, jedia ako v bežný deň, hlavne veľa ovocia. „Vo veľkonočných zvykoch sa už veľmi nevyžívam. Ženu a dcéru vyšibem a vyoblievam, ale to je všetko,“ priznal bystrický básnik.

Držiteľka Ceny primátora sviatkuje v nemocnici

„Veľká noc pre mňa znamená hlavne stretnutie sa s rodinou a blízkymi, upokojenie sa a oddych. Tento rok však budem cez sviatky v nemocnici. Verím, že si to potom s blízkymi vynahradím, ale chodia ma navštevovať aj teraz,“ povedala nám čerstvá držiteľka Ceny primátora Marcela Václavková Konrádová.

„Ešte včera som napiekla nejaké koláče, ale tento rok sa asi budem stravovať v inom duchu, ako sú tradičné veľkonočné jedlá, keďže sa momentálne liečim,“ vysvetlila Konrádová.

V dodržiavaní tradičných veľkonočných zvykov sa považuje za neporiadnu. „Boli časy, keď sme po Veľkej noci museli aj maľovať. To som ale bola mladšia. Teraz sa už nechám iba decentne vyšibať blízkymi, prípadne navoňať „smradľavkou“, ako zvyknem volať voňavky,“ dodala na záver Marcela Konrádová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM