Monika Obrtalová Rôzne

Vedecká hračka v Podlaviciach

Výstava KOLESO – vedecká hračka v Podlaviciach je 23. výstavný súbor vedeckých hračiek pre všetkých bez ohľadu na vek. Jednoduchým, aj deťom ľahko pochopiteľným a pritom jednoznačným spôsobom demonštruje alebo približuje vybrané prírodné záklonitosti

„Mladé malé sídlisko, vybudované na mieste starej časti dediny, kde žije veľa mladých rodín s malými deťmi. Sídlisko, kde sa okrem detského ihriska rodiny nemajú kde stretávať. Tento rok tu preto vzniklo Materské centrum Podlavice, ktoré chce zmenu, ale zatiaľ nemá vlastné priestory pre svoje aktivity. A tak raz jedna mama svojmu synovi sľúbila, že aspoň na chvíľočku bude mať na sídlisku pre seba a kamarátov herňu. No a nápad usporiadať interaktívnu výstavu bol na svete,“ vysvetľuje Iveta Sepešiová z Materského centra Podlavice.

Výstava Vedecká hračka už má v Banskej Bystrici svoju tradíciu. Preto pozvala Iveta Sepešiová Beatu Puobišovú, autorkou výstavy, do Podlavíc, aby tu usporiadali interaktívnu výstavu. „Na šikovné ruky návštevníkov, na ich cieľavedomé pozorovanie a chuť na zábavné, nezvyčajné a pritom poučné hranie čaká vyše 100 predmetov z 28 štátov, ktoré sú tematicky sústredené v kolesových hniezdach okolo hračky alebo experimentu s kolesom,“ vysvetľuje Iveta Sepešiová z Materského centra Podlavice. Na paneloch sú kolesá vo vesmíre, prírode, technike (najmä doprave), vede, histórii, múzeách, karikatúrach, vtipoch, fantastike, športe, zábave, optoklamoch, vynálezoch. Niektoré ľudské výtvory a predmety dennej potreby tvaru kolesa sú vo vitríne. Jazda nakláňaním na PlasmaCare a diaľkové ovládanie autíčok sú obľúbenou aktivitou najmä pre deti.

Zdroj: Materské centrum Podlavice

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM