Tlačové správy

Vďaka PSS má nemocnica v Banskej Bystrici nové zariadenia na unikátne cvičenia a terapie pre pacientov

Detskí pacienti v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici budú môcť na svoju liečbu používať špeciálne zariadenie, tzv. Redcord systém. Nainštalovali ho v telocvični na oddelení Fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka PSS má nemocnica v Banskej Bystrici nové zariadenia na unikátne cvičenia a terapie pre pacientov
Zdroj: Prvá stavebná sporiteľňa

Jeho zakúpenie finančne podporila Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. Systém umožňuje unikátnu liečebnú metódu a techniku rehabilitačného cvičenia. PSS, a. s., zároveň zafinancovala aj zakúpenie dvoch špeciálnych polohovateľných postelí.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici poskytuje zdravotnú starostlivosť detským pacientom v odboroch pediatria, detská onkológia, detská chirurgia a detská anesteziológia a intenzívna medicína. Oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie je podporným subjektom pre všetky kliniky v detskej nemocnici a poskytuje ojedinelé zdravotnícke výkony, ambulantné vyšetrenia a rehabilitačné procedúry pre pacientov, ktorí nevyžadujú hospitalizáciu.

„Nemocnica ročne vyšetrí cez 4 500 ambulantných pacientov a 500 hospitali­zovaných pacientov. Na zabezpečenie vysoko kvalitnej, až nadštandardnej zdravotnej starostlivosti poskytovanej na oddelení fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie potrebuje nemocnica kvalitné a moderné prístroje a zariadenia. Pred 9 rokmi zabezpečila nemocnica čiastočnú rekonštrukciu priestorov a teraz potrebovala zakúpiť špeciálne zdravotnícke zariadenia, vďaka ktorým dokáže zabezpečiť komplexnú a špeciálnu starostlivosť o pacientov. Sme vďační občianskemu združeniu Klub priateľov Detskej nemocnice v Banskej Bystrici, ktoré venovalo veľkú snahu zháňaniu finančných prostriedkov. Podarilo sa to v Prvej stavebnej sporiteľni, ktorá nám umožnila zakúpenie špeciálneho zdravotníckeho zariadenia REDCORD SYSTEM a dvoch vertikalizačných lôžok“, povedala vedúca lekárka oddelenia Jana Kuciaková.

REDCORD SYSTEM je unikátny systém cvičení a terapie založený na odľahčení váhy pacienta pomocou popruhov a závesných systémov. Tento systém je možné využiť u pacientov s muskulo-skeletárnymi poruchami, s detskou obrnou a iným neurologickým postihnutím. Týmito cvičeniami sa zachováva rozsah pohybov, vykonávajú sa senzo-motorické cvičenia, dochádza k stabilizácii klinického stavu, eventuálne k úplnému uzdraveniu z hľadiska funkčnosti.

Vertikalizačné lôžka sú vhodné pre imobilných pacientov, pacientov po traumách s ťažkými úrazmi končatín a pacientov s neurologickými ťažkosťami. Vďaka týmto lôžkam je možné pacientov uložiť do vertikálnej polohy, čím sa predchádza vzniku osteoporózy, zlepšujú sa celkové psychické a fyzické funkcie. V rámci projektu komplexnej starostlivosti majú v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici záujem o vytvorenie multifunkčného a plne vybaveného oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., podporila zakúpenie špeciálnych zdravotníckych zariadení zo svojho humanitárneho fondu sumou 18 000 eur. „Pokračujeme v tradícii pomáhať tam, kde to naozaj potrebujú. V tomto roku sme vsadili na školstvo a zdravotníctvo, ktoré sú z nášho pohľadu najdôležitejšími oblasťami v spoločnosti. Bolo nám cťou pomôcť Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici kúpou týchto špeciálnych zariadení a prispieť tak k uzdravovaniu malých pacientov, a v konečnom dôsledku k zlepšeniu kvality ich života“, hovorí predseda predstavenstva PSS, a. s., Imrich Béreš.

Zdroj: Prvá stavebná sporiteľňa
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM