Jakub Forgács Samospráva

Vďaka novinke si našlo džob 40 nezamestnaných. Väčšina aj tak bojuje s dlhmi

Projekt s názvom Od dávok k platenej práci už ôsmy mesiac pomáha poberateľom dávok v hmotnej núdzi. Realizuje ho mesto Banská Bystrica v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, Krajskou rozvojou agentúrou a Centrom vzdelávania neziskových organizácií.

Tento projekt pomáha vytvárať dočasne podporované zamestnanie pre občanov v núdzi. Takýmto spôsobom má pomôcť riešiť dlhodobú nezamestnanosť. Zamestnanci vďaka nemu získajú pracovné návyky a zručnosti u zamestnávateľov na medzitrhu práce. Patrí medzi ne 5 banskobystrických firiem a Podnik medzitrhu práce Šanca pre všetkých, n.o. založená mestom Banská Bystrica.

Vďaka tejto príležitosti môžu dlhodobo nezamestnaní riešiť svoje existenčné a osobné problémy formou vzdelávania a poradenstva. Poznatky získané z analýzy dôvodov dlhodobej nezamestnanosti totiž poukazujú na závažné problémy väčšiny z týchto osôb – zadĺženosť a exekúcie.

V súčasnosti ide až o 20 exekučných príkazov, ktoré sa riešia u zamestnancov piatich zo šiestich zamestnávateľov na tomto medzitrhu. Celková suma exekúcií predstavuje 40 000 EUR a najvyššia predstavuje až 31 942,95 EUR. Častokrát sú exekučné trovy až o 1000 % vyššie ako dlžná suma, čo je priam zarážajúce.

Najväčšie dlhy si nezamestnaní vytvorili pre pokuty, výživné, kvôli telekomunikačným operátorom, pôžičky a miestne dane. Hoci sa teraz snažia riadne pracovať a zotrvať v práci aj po skončení projektu, po exekučných zrážkach im možno zostane menej ako je dávka pre sociálne odkázaných.

Ako ukázal projekt, v našej spoločnosti chýba finančná gramotnosť a diery v zákonoch umožňujú vymáhanie aj niekoľko sto násobne vyšších súm ako je dlžoba. Poukázal tiež na praktiky telekomunikačných operátorov a nebankových subjektov.

Projekt momentálne zastrešuje 40 dlhodobo nezamestnaných, ale na úradoch sú ich evidované ďalšie tisíce. Tí sa kvôli nedostatku peňazí často zadlžujú a raz svoje dlhy budú musieť vrátiť, niekoľkonásobne vyššie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM