Martin Károly Tlačové správy

Vaša energia a ZSE Distribúcia sa sporia, zákazník je však chránený

Odberatelia elektriny Vašej energie na západnom Slovensku prejdú k Energii2. Alternatívny dodávateľ elektrickej energie Vaša energia s.r.o., Bratislava, sa dostal do vážneho obchodného sporu s prevádzkovateľom regionálnej distribučnej sústavy ZSE Distribúcia, a.s..

Ilustračný obrázok k článku Vaša energia a ZSE Distribúcia sa sporia, zákazník je však chránený
Zdroj: Dnes24.sk

(PR) – Spor súvisí s úhradou platieb za distribúciu a nesprávnym odovzdávaním údajov o spotrebe elektriny. Spoločnosť ZSE Distribúcia, a.s., využívajúc svoje silnejšie monopolné postavenie, pristúpila k odstúpeniu od rámcovej distribučnej zmluvy uzavretej s Vašou energiou, s účinnosťou od pondelka 19.11.2012. Ako reakciu na to postúpila Vaša energia dohodou svojich odberateľov elektriny, pripojených k ZSE Distribúcia, a.s., na spoločnosť Energie2, a.s., Bratislava, aby tak pre nich zachovala výhodné podmienky a ceny. Informoval o tom Igor Verdonič, konateľ Vašej energie s.r.o.

,,Tým, že ZSE Distribúcia, a.s., odstúpila od rámcovej distribučnej zmluvy, splnila legislatívnu podmienku na to, aby zákazníkom začala dodávať elektrinu ako dodávateľ poslednej inštancie jej sesterská spoločnosť ZSE Energia, a.s., bez ohľadu na vôľu zákazníkov, či doterajšieho distribútora. Stalo sa tak len niekoľko dní potom, ako nadobudol účinnosť nový zákon o energetike, umožňujúci takýto postup. Napriek tomu, že sme odhodlaní brániť naše záujmy súdnou cestou, z dôvodu prijatých a podľa nášho názoru účelových opatrení, nedokážeme zabrániť prechodu odberných miest k ZSE Energia, a.s. Dôsledkom týchto krokov bude pre zákazníkov aj zmena ceny elektriny, pretože ZSE Energia, a.s., síce uplatňuje regulované, ale vyššie ceny“, poukázal I. Verdonič.

Dodal však, že nemienia nechať svojich odberateľov bez pomoci a preto každému z nich zaslali tento týždeň ,,Oznámenie o spôsobe zabezpečenia ďalšej dodávky elektriny“.

V ňom ich oboznámili so sporom s ZSE Distribúcia, a.s., a odporučili odberateľom, aby vyslovili písomný súhlas s prechodom k Energii2, a.s. a uzavreli s ňou zmluvu.

,,Na príklade spolupráce s Energiou2 je vidieť, že alternatívni dodávatelia energií sa vedia dohodnúť v záujme lepších cien pre zákazníka. Spolupráca dokazuje, že nemonopolní dodávatelia sú pružní a vedia si v prípade potreby aj pomôcť. Je len smutné, že takáto pomoc je potrebná ako ochrana proti zneužívaniu dominantného postavenia veľkých dodávateľov. Budeme sa však brániť voči takýmto praktikám súdnou cestou“, konštatoval I. Verdonič.

Podľa neho s Energiou2 dohodli riešenie, na základe ktorého prejdú všetky práva a povinnosti spoločnosti Vaša energia zo zmlúv uzavretých s odberateľmi elektriny pripojenými k ZSE Distribúcia, a.s. na spoločnosť Energie2. ,,K tomu je potrebné vysloviť písomný súhlas každého zákazníka a z dôvodu právnej istoty je tiež vhodné uzavrieť novú zmluvu o združenej dodávke elektriny so spoločnosťou Energie2. Podmienky novej zmluvy, najmä cenové, budú pre odberateľov rovnako výhodné ako podmienky Vašej energie. Týmito opatreniami zabezpečíme, aby sa zákazníci čo najskôr vrátili k štandardnému dodávateľovi elektriny a k dodávke elektriny za ceny, ktoré si pôvodne dohodli v zmluve uzavretej s našou spoločnosťou. Dohoda platí len pre elektrinu na distribučnom území ZSE Distribúcia, a.s. Pre dodávky zemného plynu a pre dodávky elektriny na ostatnom územní sa pre našich odberateľov nič nemení“, uzavrel I. Verdonič.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM