Jakub Forgács Krimi

Vandalské vyčíňanie pri železničnej stanici: Takýto je odhad, koľko vyjde čistenie sochy partizána!

Drzosť niektorých nepozná hraníc. Dôkazom je aj počin v našom meste. Sochu partizána, stojacu pod Urpínom, niekto zafarbil farbou. Spomienku na ťažký boj partizánov teraz čaká nákladný zásah reštaurátora.

Ilustračný obrázok k článku Vandalské vyčíňanie pri železničnej stanici: Takýto je odhad, koľko vyjde čistenie sochy partizána!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Historickú sochu partizána pri malej železničnej stanici v Banskej Bystrici ktosi pomaľoval ružovou farbou. Stalo sa tak zrejme v noci zo stredy na štvrtok. Polícia už prípad vyšetruje.

Polícia začala trestné stíhanie

V meste pod Urpínom to nie je ojedinelý vandalský čin. Už v máji 2011 bol pomaľovaný sovietsky tank v skanzene bojovej techniky, v areáli Múzea SNP, ružovými srdiečkami, a to presne v deň osláv víťazstva nad fašizmom. Vodiči, smerujúci od Zvolena do Banskej Bystrice, mohli už vidieť aj uvítací betónový stĺp, na ktorom popri názve Banská Bystrica sa objavilo aj označenie „Hlavné mesto SR“, no aj nápis „Banská Bystrica Róberta Fica“ so znetvorenou podobizňou premiéra.

„Mesto už dostalo od Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici upovedomenie o začatí trestného stíhania v predmetnej veci trestného oznámenia zo dňa 15. januára 2015 znečistenia sochy Partizána za prečin poškodzovania cudzej veci,“ reagovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Čistenie za tisíce eur

Ako ďalej uviedla, socha partizána bola vytvorená k 20. výročiu SNP. Je to spomienka na ťažký boj partizánov v slovenských horách. „Toto dielo nie je evidované v majetku mesta, ale staráme sa o sochu my, v zmysle zákona o vojnových hroboch. Reštaurátor po obhliadke vyjadril názor, že socha je natrvalo poškodená a prvotný odhad finančných nákladov spojených s odstránením znečistenia je okolo 10 000 eur v nepriaznivom počasí, v priaznivom 5 000 eur,“ vysvetlila Sekerešová.

Ako tiež podotkla, v tomto ročnom období nie je možné realizovať mokré procesy očisty (tlakovou parou), nakoľko kontaktná teplota sochy je mínusová. Náter možno odstraňovať chemicky, ale v zateplenom prostredí nemrznúcimi chemikáliami, čo si vyžaduje zvýšené finančné náklady.

„Vzhľadom na skutočnosť, že prípadným neodborným zásahom by mohlo dôjsť k ďalšiemu poškodeniu tohto diela, sme povinní počkať na podrobné odborné vyjadrenie kvalifikovaného reštaurátora. K dispozícii by malo byť v piatok. Po oboznámení sa s vyjadrením budeme postupovať v zmysle v ňom uvedených odporúčaní,“ dodala hovorkyňa primátora.

Ktosi sa vybúril na soche partizána v Bystrici
10
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM