Monika Obrtalová Rôzne

V Žiarskej doline otvorili náučný chodník

Združenie vlastníkov lesa a urbariátu Žiar vybudovalo náučný chodník od ústia Žiarskej doliny k Žiarskej chate v Západných Tatrách. Cieľom 5,3 km dlhého chodníka je nielen predstaviť známu lokalitu, jej históriu a prírodné hodnoty, ale umožniť turist

Jeho úprava bola podporená sumou 3650 eur z grantového programu Živé chodníky. Program vyhlásila Nadácia Ekopolis spolu s partnerom spoločnosťou Toyota Motor Car Slovakia. Chodník v Žiarskej doline slávnostne otvorili včera 5. augusta. „Žiarska dolina bola ťažko poznačená veľkou lavínou v roku 2009, a preto sme radi, že môžeme aj touto cestou prispieť k obnove jej turistickej infraštruktúry. Na tomto projekte je okrem toho veľmi cenné, že pri obnove a vylepšovaní chodníka sa spojilo veľa partnerov a spolu pripravili kvalitný a pekný zážitok pre návštevníkov Západných Tatier,“ povedal Ján Roháč, programový manažér Nadácie Ekopolis.

Chodník má päť zastavení, na každom sú rozpracované tri tematické okruhy. Vzniklo na ňom kryté odpočívadlo s lavičkami a stolom, tri informačné panely a štyri smerovníky. „Chodník začína pri odstavných plochách pri ústí Žiarskej doliny a končí pri Žiarskej chate, v nadmorskej výške 1325 metrov. Návštevníci doliny a turisti určite ocenia informácie, v podobe fotografií a odborných textov na paneloch náučného chodníka, v lone tichej tatranskej prírody," povedal Ján Dzuroška zo Združenia vlastníkov lesa a urbariátu pozemkového spoločenstva Žiar.

Zdroj: ekopolis.sk Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM