Jakub Forgács Správy

V uliciach mesta pribudnú stromčeky: Kde sa môžeme tešiť na novú zeleň?

Bystričania majú pádny dôvod na radosť. V meste pribudne nová zeleň. Pozrite, prečo v uliciach Banskej Bystrice vysadia stromčeky.

Ilustračný obrázok k článku V uliciach mesta pribudnú stromčeky: Kde sa môžeme tešiť na novú zeleň?
Zdroj: TASR

„Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v spolupráci so združením Envirofuture pokračuje v projekte Zelený univerzitný park, ktorý úspešne odštartoval pri príležitosti Stredoeurópskeho dňa stromov v roku 2012,“ uviedla Monika Pastuchová zo SAŽP

Cieľom projektu je zveľadiť okolie fakúlt Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Prostredie plné zelene by malo podnietiť študentov, aby si začali viac uvedomovať dôležitosť ochrany životného prostredia. Zároveň by ich to malo lákať k tomu, aby trávili viac času v parčíkoch v okolí fakúlt. V roku 2012 sa podarilo zveľadiť okolie Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov. Na október a november 2014 je naplánovaná výsadba drevín pri Filozofickej fakulte, Fakulte prírodných vied a Ekonomickej fakulte. Na jar 2015 sa chystá úprava okolia Pedagogickej i Právnickej fakulty.

V pondelok bol aj Stredoeurópsky deň stromov a pri tejto príležitosti pripravila SAŽP vedomostnú súťaž pre žiakov I. stupňa všetkých základných škôl v Banskobystrickom kraji. Do súťaže Prever si svoje vedomosti o stromoch, vyrieš kvíz a vyhraj zaujímavé ceny pre seba i svoju školu sa môžu školáci zapojiť v termíne od 20. do 24. októbra. Víťazná škola získa od ich agentúry metodické materiály, Atlas krajiny SR a ďalšie ceny od partnera súťaže. Žiak, ktorý získa v kvíze najviac bodov, vyhráva hodnotné vecné ceny od SAŽP.

„Tradícia Dňa stromov vznikla v 19. storočí na podnet novinára J. Sterling Mortona v americkom štáte Nebraska, ktorý presadzoval teóriu, že pre celkové zlepšenie klímy je nevyhnutná prítomnosť stromov. Pre podporu svojej myšlienky vyzval občanov, aby sa zapojili do Dňa stromov. Odhaduje sa, že v rámci jeho iniciatívy vysadili v Nebraske viac ako milión stromov. Postupne sa oslavy Dňa stromu rozšírili do celého sveta. V stredoeurópskych krajinách pripadá tento deň na 20. október,“ uzavrela Pastuchová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM