Michal Majer Rôzne

V Tureckej sa plánujú náučné uhliarske chodníky

Rozšírenie turistickej infraštruktúry v obci a regióne, poznanie histórie a života našich predkov a zatraktívnenie dediny pre návštevníkov. To sú hlavné ciele zámeru, ktorý sa snaží zrealizovať obec Turecká. Úspech tohto projektu však bude záležať aj

V obci v súčasnosti chýbajú krátke nenáročné trasy na popoludňajšie prechádzky, alebo krátke túry s deťmi, čo nezvládnu dlhé a namáhavé trasy na Majerovu skalu, Japeň, Krížnu alebo do Ramžinej. Toto by sa malo zmeniť vďaka dvom vyhliadkovo-náučným okruhom, ktoré by viedli po už existujúcich chodníkoch v okolí tejto bývalej uhliarskej dediny. Do okolitého prostredia by sa malo zasiahnuť veľmi citlivo, prípadne vôbec.

„Na trasách chodníkov by bola na informačných tabuliach návštevníkom priblížená história obce Turecká spätá so salašníctvom, drevorubačstvom a uhliarstvom, ako aj s rozvojom cestovného ruchu v novodobých časoch,“ hovorí o zámere starosta obce Ivan Janovec. Prvý chodník by mal mať dĺžku 3 kilometre a čas na jeho zvládnutie bude približne 60 minút. Druhý chodník bude kratší, s dĺžkou okolo 1,5 kilometra a čas jeho prechodu bude asi polovičný.

Obec zatiaľ spracovala len zámer, na vypracovanie projektu zatiaľ nie sú financie. „So zámerom oboznamujeme kompetentných a všetky inštitúcie, ktoré sú zámerom dotknuté, aby sme sa pri realizácii nestretli s komplikáciami a mohli spokojne pracovať,“ vysvetľuje Janovec. Celková suma preinvestovaná v projekte uhliarskych náučných chodníkov bude závisieť od podpory zúčastnených strán. Podľa doterajšieho zámeru by si ich realizácia vyžiadala niekoľko tisíc eur, v prípade silnej podpory zo strany verejných inštitúcií a podnikateľov by sa preinvestovaná suma mohla pohybovať vo výške niekoľko desiatok tisíc eur. V otázke finančného zabezpečenia sa spolieha obec v prvom rade sama na seba. Hoci na realizáciu projektu nemá dostatok financií, nechce ísť cestou eurofondov, ale skôr spoluprácou s VÚC a miestnymi podnikateľmi v cestovnom ruchu. „Do megalomanských projektov, eurofondov či oslovovania ministerstiev zatiaľ nejdeme, hoci v budúcnosti sa možno bez toho neobídeme…ukáže čas,“ uzatvára starosta.

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM