Michal Majer Rôzne

V Tureckej nestíhajú odpratávať sneh

V Tureckej neďaleko Banskej Bystrice napadlo postupne viac ako meter snehu, na jeho odpratávanie a čistenie miestnych komunikácií však nemá vlastný mechanizmus. Takéto služby si vtedy, keď je to akútne, objednáva cez spoločnosť. Financie na hradenie

Podľa starostu Ivana Janovca to budú musieť nejako vyriešiť. „Samosprávne funkcie sú na prvom mieste,“ skonštatoval. Ako ďalej poznamenal, aj napriek nízkym príjmom, s ktorými môžu disponovať, a obmedzenému rozpočtu obce budú musieť zvládnuť financovanie zimnej údržby miestnych komunikácií z vlastných prostriedkov. Snehová pokrývka pribúdala postupne v decembri aj januári. Odhŕňanie snehu a posyp miestnych komunikácií, ktoré sú v správe obce, si tak vyžiadali oveľa viac financií, s akými rátala a aké vynaložila pred rokom. „Veríme, že viac snehu nenapadne, ale ešte však stále hlásia sneženie,“ uviedol starosta.

Podľa jeho ďalších slov, obec má dosť uličiek alebo miest, ku ktorým sa potrebujú jej obyvatelia dostať. „V mnohých prípadoch by nám pomohla napríklad aj snehová fréza.“ Väčšie obce ju podľa Janovca majú. Kupovať si ju zvyknú aj samotní obyvatelia, ktorí na dedinách žijú. Aj v Tureckej si snehové frézy niektorí zabezpečili, aby sa dostali do svojich domovov. Starosta poslal začiatkom roka predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimírovi Maňkovi žiadosť o dotáciu pre mimoriadnu situáciu v obci pre sneh, malo ísť o financie na snehovú frézu. Janovec teraz čaká na reakciu.

Hovorca kraja Peter Hajnala uviedol, že BBSK eviduje pre tento rok 965 žiadostí o dotáciu. Medzi nimi aj žiadosť obce Turecká na zakúpenie frézy na odpratávanie snehu. „BBSK chápe potrebu zakúpenia tohto stroja pre obec. Finančné prostriedky na dotácie sú obmedzené, preto musíme dôkladne zvažovať zmysel ich poskytnutia.“ Ako ďalej vysvetlil, zmyslom a prioritou poskytovania dotácií je však predovšetkým podpora vzdelávania, kultúry, športu a cestovného ruchu, teda podpora činností, ktoré prispejú k rozvoju regiónu. BBSK podľa jeho ďalších slov nemôže investovať do cudzieho majetku, čo by nákup snežnej frézy bol. „Nákup nevyhnutného a potrebného strojového vybavenia, ktoré bude majetkom obce, si musí obec plánovať vo vlastnom rozpočte, je to vecou priorít obce,“ uzavrel Hajnala.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM