Monika Obrtalová Kultúra

V ŠVK bude vystavovať Bulharka Miladinová

Výstava grafík a ilustrácií knihy Jana Amosa Komenského Labyrint sveta a raj srdca bulharskej akademickej maliarky Kostadinky Miladinovej bude sprístupnená aj Banskobystričanom. Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Banskej Bystrici v spolupráci s Bulharsk

Návštevníci knižnice si budú môcť diela Kostadinky Miladinovej pozrieť do 7. júna. „Komenského dielo Labyrint sveta a raj srdca je prvoradou umeleckou víziou s nadčasovou hodnotou. Toto najlepšie dielo staršej českej literatúry, ako ho označil František Palacký, bolo napísané v decembri roku 1623 v Brandýse nad Orlicí a je i dnes veľmi aktuálne,“ uviedla referentka pre styk s verejnosťou ŠVK Ivana Bičanovská.

Priblížila, že autorka sa narodila v Sofii, kde ukončila gymnázium orientované na výtvarné umenie. Rok študovala na Výtvarnej akadémii v Sofii. Na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave študovala grafiku a ilustráciu u prof. Vincenta Hložníka s asistentom Albínom Brunovským. Zúčastnila sa veľkého počtu kolektívnych výstav Zväzu bulharských výtvarných umelcov, medzinárodných bienále grafiky, grafických miniatúr a exlibrisov. Absolvovala 14 samostatných výstav v Bulharsku a v zahraničí, je autorkou viac ako 60 knižných obálok.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM