Michal Majer Rôzne

V súťaži Stavba roka má Bystrica ďalšieho zástupcu

Po minuloročnom víťazstve obchodno – administratívneho centra Europa v súťaži o najlepšiu stavbu roka na Slovensku má Banská Bystrica v tejto súťaži svojho zástupcu aj tento rok. Nedávno dokončený polyfunkčný dom Moyses bude súperiť o prvenstvo po bo

V tomto roku ide už o 16. ročník súťaže, ktorá má za úlohu oceniť kvalitné, inovatívne a architektonicky originálne riešenia nových stavieb vznikajúcich na Slovensku, ale aj rekonštrukcie starých objektov. Organizátorom súťaže je Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia. V tomto roku sa ceny pre najkvalitnejšie stavby udelia celkovo v 11 kategóriách. Spomedzi nominovaných je až 17 projektov umiestnených v Bratislave a jej blízkom okolí, z ostatných miest majú zastúpenie v súťaži napríklad Košice, Martin alebo Nitra.

Minulý rok bolo v súťaži úspešné banskobystrické centrum Europa, ktoré získalo hlavnú cenu odbornej poroty a titul Stavba roka 2009. Tento rok ju môže nasledovať polyfunkčný dom Moyses z dielne architektonického ateliéru AMŠ Partners. Budova sa nachádza na Belvederi a v súčasnosti v nej sídli špecializovaná nemocnica na komplexné riešenie karcinómu prsníka u žien. Náklady na výstavbu tohto projektu boli takmer 9 miliónov eur. Medzi nominované stavby sa zaradil najmä vďaka zaujímavému architektonickému a stavebno-technickému riešeniu, vysokej kvalite stavebnej realizácie a tiež unikátnemu medicínskemu zameraniu.

Okrem niektorej z 10 cien udeľovaných rôznymi inštitúciami a združeniami môže polyfunkčný dom Moyses získať aj Cenu verejnosti. Udeľuje ju široká verejnosť internetovým hlasovaním a tento rok už prebieha jej druhý ročník. V tejto internetovej ankete zatiaľ banskobystrickému projektu patrí 19. miesto spomedzi 30-tich nominovaných stavieb. Od ľudí zatiaľ získal 1,25 percenta hlasov. Na prvom mieste je zatiaľ bratislavský komplex Eurovea so 17,16 percentami hlasov nasledovaný mestskou estakádou ponad Považskú Bystricu s 12,40 percentami.

Banskobystrický polyfunkčný dom Moyses v súťaži Cena verejnosti 2010 môžete podporiť na internetovej adrese: [link=http://msi­te.zoznam.sk/se/598/3­94/msg/17391/21–Polyfunkcny-dom-MOYSES]Klikni­te[/link]

gr Foto: msite.zoznam.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM