Jakub Forgács Rôzne

V srdci Bystrice vyrastá zelená oáza. Pribudnú hmyzí hotel aj krásne slnečnice

Pohľad, ktorý pohladí na duši! Vďaka nevšednému nápadu, v ktorom hrá prím príroda, bude mesto pod Urpínom opäť zelenšie. Na čo všetko sa môžu Bystričania tešiť počas osláv Svetového dňa životného prostredia?

Ilustračný obrázok k článku V srdci Bystrice vyrastá zelená oáza. Pribudnú hmyzí hotel aj krásne slnečnice
Zdroj: TASR

Štvrtok na záhradnej lavičke, v centre Banskej Bystrice, je venovaný prírode. Oslavovať sa bude Svetový deň životného prostredia. Program plný aktivít pre všetkých priateľov zdravého životného prostredia je aj tento rok pripravený v kultúrnom centre Záhrada od 10. hodiny, pod názvom Stromy vo vašich rukách.

Organizátori prinášajú aj v tomto ročníku podujatia verejnosti pestrý program. "Okrem výroby recyklovaného papiera s odborníkmi, budú môcť malí i veľkí aktívne prispieť k rozšíreniu zelenej oázy v centre mesta. Odborné prednášky, prepojené s interaktívnymi aktivitami, naučia žiakov z prizvaných banskobystrických a okolitých škôl implementovať svoje vedomosti v praxi,"uviedla Lucia Piliarová, koordinátorka súťaže Úsmev pre strom.

Problémy životného prostredia nadobúdajú globálny charakter. Aj preto o nich hovoria žiaci 162 základných a stredných škôl po celom Slovensku prostredníctvom súťaže Úsmev pre strom. Súťaž už pozná svojich výhercov, ktorí boli na poli ozdravovania životného prostredia aktívni nielen prostredníctvom kvalitnej separácie a recyklácie, ale aj rozširovaním zelene v školských areáloch a v neposlednom rade čistením životného prostredia v okolí škôl. „Výhercovia spolu s aktívnymi žiakmi základných a stredných škôl navštívia priestory Záhrady, kedy si prevezmú výhry a oslávia Svetový deň životného prostredia,“ pokračovala.

Akcie Stromy vo vašich rukách je bodkou za ročným snažením škôl na celom Slovensku v rámci súťaže Úsmev pre strom. „Stretnete sa nielen s výhercami. Budete mať možnosť rozšíriť svoje vedomosti aj prostredníctvom pútavých prednášok zaujímavých hostí podujatia. Spoločne vytvoríte napríklad Hmyzí hotel a inšpirujete sa prostredníctvom diskusie s odborníkom Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorá je garantom projektu Úsmev pre strom,“ povedala Piliarová.

„Deti okrem tradičnej výsadby slnečníc do eko kvetináčov budú môcť zveľadiť a rozšíriť zelenú oázu záhrady aj výsadbou nových kvetín a tvorbou kvetinových debničiek,“ dodala so slovami, že okrem outdoorových aktivít bude tiež prebiehať premietanie krátkych filmov s ekologickou tématikou v interiéri Záhrady, spolu s výstavou ekoprojektov žiakov, zapojených do súťaže Úsmev pre strom.

Čítajte tiež:

FOTO: Káva priamo z retro bicykla. Netradičný nápad Bystričanov rovno v centre mesta

Kutliarsky deň v Selciach láka jedlom i programom. Prídu remeselníci aj Old School Brothers

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM