Marcel Páleš Šport

Dnes sa koná cykloturistický maratón: Do pelotónu sa môžete pridať aj v Bystrici

Spolok Martina Rázusa v spolupráci s Mestom Liptovský Mikuláš a ŠK Leader Fox bike Liptovský Mikuláš organizujú už 12. ročník Cykloturistického maratónu Po stopách Martina Rázusa. Prebehne už túto sobotu.

Ilustračný obrázok k článku Dnes sa koná cykloturistický maratón: Do pelotónu sa môžete pridať aj v Bystrici
Zdroj: TASR

Trasa povedie tradične z Liptovského Mikuláša cez Čertovicu (1233 m n. m.), Brezno, Banskú Bystricu, Donovaly (795 m n. m.) a späť do Liptovského Mikuláša. Podujatie sa koná v rámci Letokruhu Martina Rázusa 2012/2013.

Podujatie štartuje o 8.45 h pri rodnom dome Martina Rázusa v Liptovskom Mikuláši-Vrbici. Prvou zastávkou je Brezno, kde približne o 11.00 položia pri pomníku Martina Rázusa veniec. Následne v Banskej Bystrici (cca 13.25) účastníci položia kyticu na hrob Martina Rázusa a posilnia sa obedom. Cieľ maratónu bude pri pamätníku Martina Rázusa v Liptovskom Mikuláši o cca 18.15.

Štartovné je 6 € a zahŕňa občerstvenie na trase, obed v Banskej Bystrici a služby súvisiace s podujatím, najmä zdravotnícku starostlivosť. Štartovné platia aj účastníci, ktorí sa pridajú k pelotónu na trase, ak majú záujem o občerstvenie a obed. Prihlásiť sa však musia do štvrtka!

Môžete si aj zasúťažiť

Svoje cyklistické sily si môžete zmerať s ostatnými účastníkmi. Prebehnú totiž aj dve súťažné etapy, a to z Kráľovej Lehoty na vrch Čertovice (18 km) a z Liptovského Michala do Andíc (16 km). Súťažiť sa bude v dvoch vekových kategóriách – do 35 a and 35 rokov. Vyhrať môžete finančné ceny.

Nemusíte zvládnuť celý maratón

Celá trasa maratónu má dĺžku 182 km. Nemusíte sa jej ale zúčastniť celej. Môžete si vybrať jednotlivé etapy: Liptovský Mikuláš – Brezno (54 km), Liptovský Mikuláš – Banská Bystrica (100 km), Brezno – Banská Bystrica (45 km), Brezno – Liptovský Mikuláš (136 km). Celý deň bude k dispozícii aj „zberný“ autobus pre menej zdatných.

Cyklomaratón sa uskutoční za neobmedzenej cestnej premávky, preto každý účastník je povinný dodržiavať dopravné predpisy a pokyny organizátorov. Každý cyklista sa zúčastňuje podujatia na vlastné nebezpečenstvo. Každý cyklista je povinný mať prilbu.

Trošku histórie

Cykloturistický maratón Po stopách Martina Rázusa je jednou z nosných aktivít Spolku Martina Rázusa. Počas doterajších 11. ročníkov sa ho zúčastnilo vyše 770 cyklistov zo všetkých kútov Slovenska.

Občianske združenie Spolok Martina Rázusa sa hlási k odkazu významného slovenského spisovateľa, dramatika, básnika, publicistu, evanjelického kňaza, politika, rodáka z Vrbice, dnes súčasti Liptovského Mikuláša. Dalo si za cieľ propagovať jeho dedičstvo.

Pri príležitosti 75. výročia smrti a 125. výročia narodenia Martina Rázusa organizuje Spolok Martina Rázusa a Mesto Liptovský Mikuláš s ďalšími partnerskými organizáciami, cyklus duchovných, kultúrnych, vzdelávacích a športových aktivít v časovom rozpätí od 8. augusta 2012 (75. výročie smrti v Brezne) do 18. októbra 2013 (125. výročie narodenia v Liptovskom Mikuláši – Vrbici) pod názvom Letokruh Martina Rázusa.

  • Foto: ilustračné
  • Zdroj: razus.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM