Monika Obrtalová Rôzne

V Rooseveltovej nemocnici vykonali unikátnu operáciu

Lekári neurochirurgickej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici zrealizovali pred pár dňami výnimočnú mozgovú operáciu, ktorá pomohla zlepšiť život malej pacientke. Ide o prvú operáciu tohto typu, ktorá je unikátna nielen na Slovensku, al

Hĺbkovým implantovaním elektród do mozočku s použitím najnovšieho a technologicky najvyspelejšieho neurostimulátora dokážu lekári pomôcť pacientom postihnutým detskou mozgovou obrnou. Rovnakú diagnózu malo aj deväťročné dievčatko, ktoré operovali len pred dvoma týždňami.// „Do podkľúčnej oblasti sme jej implantovali stimulátor vo veľkosti približne 5 krát 5 centimetrov. Odtiaľ sme zaviedli elektródy do mozočka na spodnej časti hlavy,“// vysvetľuje princíp operácie Miroslav Galanda z Neurochirurgickej kliniky SZU a pokračuje: „Prístroj je naprogramovaný tak, že do mozočka vysiela stimuly povedzme každých dvadsať minút. Tieto impulzy sa podľa potrieb pacienta v pravidelných intervaloch opakujú, dokonca aj keď pacient spí.“ Vďaka takýmto stimuláciám dochádza napríklad ku zníženiu napätia vo svalstve a pacienti postihnutí obrnou dokážu lepšie koordinovať svoje pohyby.

Unikátnou bola operácia najmä preto, lebo išlo o najmladšieho pacienta, ktorý túto metódu podstúpil. „Problémom bola veľkosť stimulátora, ktorá predstavovala riziko najmä pre menších pacientov a preto sme ho museli detskému telu prispôsobiť,“ vysvetľuje Galanda problémy pri operáciách malých pacientov, ktoré však nakoniec vyriešili. „Pri aplikácii stimulátora nie je pacient v úplnej narkóze. Potrebujeme aby naň reagoval správne, a preto je v akomsi polovedomí. Prvá operácia trvá približne 8 hodín, po nej skúmame pacientov stav a po zhruba troch dňoch dokončíme operáciu,“ hovorí bližšie Oliver Petrík z DFNsP F.D. Roosevelta.

Podobné operácie sa na dospelých pacientoch realizovali už od konca sedemdesiatych rokov. Doteraz bolo takýmto spôsobom operovaných 42 postihnutých. Najnovšou metódou však len 12 jedincov a po prvýkrát detský pacient. Stimulácia mozočka prostredníctvom elektród môže pomôcť nielen pri detskej mozgovej obrne, ale aj pri liečení obezity, depresií či iných psychických problémov. Prístroj je možné nabíjať cez kožu a jeho životnosť je 7 rokov. Pokiaľ by u pacientov nastali komplikácie, stimulátor je možné vypnúť a pacient sa dostane do pôvodného stavu.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM