Jakub Forgács Správy

V Rooseveltke vymenili pečeň už 109 ľuďom: V regióne ju najčastejšie potrebujú alkoholici

Od blízkej smrti k plnohodnotnému životu. Banskobystrickí lekári už transplantovali pečeň 109 pacientom. Ak treba, vedia ju vymeniť prakticky kedykoľvek, problém je však v dostupnosti darcov.

Ilustračný obrázok k článku V Rooseveltke vymenili pečeň už 109 ľuďom: V regióne ju najčastejšie potrebujú alkoholici
Zdroj: Dnes24.sk

Vyše 100 transplantácií pečene zrealizovali od svojho vzniku v roku 2008 dodnes lekári transplantačného centra Rooseveltovej nemocnie v Banskej Bystrici. Stá transplantácia sa uskutočnila v júni a iba pred pár dňami zoperovali pacienta s poradovým číslom 109. Na listine čakateľov je aktuálne 15 ľudí.

Ako pri príležitosti konferencie k 100. transplan­tácii pečene v Sielnici uviedol riaditeľ nemocnice Vladimír Baláž, dôležité je, že centrum má udržateľný transplantačný program, ktorý umožňuje realizovať transplantácie prakticky kedykoľvek. „Treba si pri tom uvedomiť, že takáto operácia vracia od blízkej smrti človeka do plnohodnotného života,“ uviedol.

Diagnózy, pri ktorých človek nutne potrebuje pečeň, sú rôzne. „V našom regióne však najčastejšie ide o ľudí – alkoholikov. Alkoholová cirhóza tvorí až 48 percent ľudí, ktorým bola transplantovaná pečeň, kým v iných krajinách je to zhruba 25 percent,“ povedal vedúci chirurg František Hampl.

Pečeň je veľmi adaptabilný orgán. Prežívateľnosť ľudí je dlhodobá. Človek s transplantovanou pečeňou má oveľa lepšie vyhliadky, ako ľudia s inými transplantovanými orgánmi. Podľa vedúcej transplantačného centra Evy Lackovej v poslednom období ale zaznamenávajú pokles odberov pečene pre nesúhlas príbuzných. Pečeň sa môže odoberať v stave mozgovej smrti, keď však ešte bije srdce. Stáva sa tak napríklad u ľudí po autohaváriách či po mozgových príhodách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM