Webnoviny - Rôzne Rôzne

V Rooseveltke operujú žlčník a slepé črevo cez pošvu

Lekári na oddelení miniinvazívnej chirurgie a endoskopie banskobystrickej Rooseveltovej fakultnej nemocnice (NsP) rozšírili operácie cez prirodzené otvory o novinku - operácie žlčníka a slepého čreva transvaginálnou cestou.

Ako informovala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Jana Krupová, pri tomto type operácií sa laparoskopické inštrumenty zavedú cez pošvu a jeden inštrument cez päťmilimetrový rez v pupku. Medzi výhody patrí len minimálna jazvička na pupku, čo v porovnaní s klasickým päť- až desaťcentimetrovým chirurgickým rezom neznamená iba kozmetický efekt, ale aj kratší čas hojenia. „Stehy v pošve sa vstrebú samy, pokračovať v intímnom živote sa odporúča už týždeň po zákroku. Pri laparoskopickej operácii ide pacientka domov do 24 hodín, čo znamená kratšiu hospitalizáciu, rekonvalescenciu a rýchlejší nástup do plnohodnotného osobného i pracovného života,“ uviedla Krupová.

Podľa primára Ľubomíra Marka, ktorý so svojím tímom vykonal už operácie deviatich žlčníkov a jedného slepého čreva transvaginálnou cestou, však slovenské ženy napriek spomínaným výhodám reagujú na túto možnosť rozpačito. „Ale napríklad v Nemecku alebo vo Švajčiarsku sú pacientky ochotné za takýto zákrok aj platiť,“ podotkol Marko.

Starším variantom operácií cez prirodzené otvory sú operácie cez pupok. Touto cestou už lekári v Rooseveltovej nemocnici urobili asi 50 operačných zákrokov žlčníka a slepého čreva ženám i mužom. Podľa primára Marka sa pri tomto type operácií prostredníctvom malého rezu nad pupkom zavedú do tela inštrumenty aj kamera. Tento rok už takto operovali žlčník aj gravidnej žene.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM