Monika Obrtalová Krimi

V prípade nehody sanitky vypovedali viacerí

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa dnes konalo hlavné pojednávanie v prípade tragickej nehody sanitky na banskobystrickom sídlisku Sásová. Z prečinu usmrtenia je obvinená vodička osobného auta Janka D. Na začiatku pojednávania uviedla, že sa cíti

Pri nehode došlo k zrážke troch vozidiel – osobného auta, sanitky a autobusu. V jej dôsledku zahynuli dvaja ľudia. Nehoda sa stala 14. októbra 2010 na banskobystrickej Ďumbierskej ulici na trojramennej križovatke. Podľa prokurátora vodička pri vychádzaní z vedľajšej cesty na hlavnú nedala prednosť zľava prichádzajúcej sanitke po hlavnej ceste. Pri nehode došlo k zrážke auta a sanitky, ktorú následne odrazilo do protismeru, kde sa zrazila s autobusom. Na mieste zahynul lekár zo sanitky, 2. novembra 2010 v nemocnici zomrel aj jej vodič. Zranenia utrpeli ďalší spolujazdec zo sanitky, vodič autobusu, cestujúci a aj spolujazdkyňa z osobného auta.

Obhajoba obžalobu považuje za nedôvodnú. Obžalovaná opísala na pojednávaní priebeh nehody. Pomaly sa blížila ku križovatke. Keď sa prvýkrát pozrela vľavo, nič nevidela ani nepočula. Keď sa pozrela vľavo druhýkrát, videla už majáky a zabrzdila. Na súde sa riešilo, či mala sanitka zapnuté okrem svetelného aj zvukové znamenie. Vypovedal vodič autobusu, ktorý keď videl majáky, čakal v odbočovacom pruhu na ďalší priebeh. Sanitka mala podľa jeho slov zvukové aj svetelné znamenie. Niektorí svedkovia z autobusu zasa uviedli, že sanitku nepočuli. Súd si ďalej vypočul technického znalca. Z jeho výpovede okrem iného vyplýva, že ak by vozidlo po hlavnej ceste išlo menšou rýchlosťou ako 70 km/h., vodička by bezpečne odbočila. Situáciu však mení to, že tadiaľto išla práve sanitka. Tá išla rýchlosťou 110 km/h. Pripomenul, že daná križovatka má svoje špecifiká a tento úsek je zložitý.

Po nehode sa tu zmenila značka z daj prednosť v jazde na stop. Pojednávanie bolo odročené na 24. októbra. V prípade už okresný súd raz rozhodol, a to 15. augusta. Ako TASR vtedy uviedla hovorkyňa Krajského súdu Banská Bystrica Nina Spurná, súd v skrátenom konaní „na základe skutkového stavu spoľahlivo preukázaného vykonaným dokazovaním v prípravnom konaní vydal dňa 1. augusta 2011 trestný rozkaz, ktorým uznal vinnou obvinenú Janku D. z prečinu usmrtenia“. Ako uviedol vzápätí obhajca Janky D. Rastislav Urbáni, v ten deň podali odpor, čím sa trestný rozkaz ruší a bude sa konať hlavné pojednávanie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM