Michal Majer Rôzne

V ovzduší je hlavne peľ pŕhľavy

Podľa údajov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby dominoval v uplynulých dňoch na celom území Slovenska opätovne peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy s najvyššími koncentráciami v Banskej Bystrici, Bratislave a Žiline. Rekord uplynulého týždňa

„Najvyššie koncentrácie významne alergizujúceho peľu paliny sme namerali v Bratislave, Banskej Bystrici a Žiline. Najvyššiu tohoročnú hladinu peľu ambrózie v koncentrácii 266 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu sme namerali opäť v nedeľu taktiež v Bratislave. Na ostatnom území Slovenska sa v ovzduší peľ ambrózie vyskytoval väčšinou v nižších koncentráciách. Okrem toho sa v ovzduší vyskytoval peľ skorocelu, mrlíkov, chmeľu a ďalších bylín najmä z čeľade astrovitých a mrkvovitých. Spóry húb (plesní) najmä rodov Cladospórium a Alternária, sa vyskytovali na celom území vo vysokých až veľmi vysokých koncentráciách,“ popisuje peľovú situáciu na Slovensku Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Výnimkou podľa nej boli Košice, kde spóry plesní dosahovali len nižšie koncentrácie.

Peľovú situáciu v týchto dňoch charakterizuje výskyt peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy, ktorej vysoké koncentrácie sú v ovzduší na väčšine územia Slovenska. Odborníci ale očakávajú zvyšovanie koncentrácií peľu paliny a ambrózie. S peľom tráv v ovzduší v nízkych koncentráciách sa pritom budeme stretávať až do jesene. Janka Lefférsová upozorňuje, že koncentrácie spór húb (plesní) budú dosahovať vysoké až veľmi vysoké koncentrácie. Počas búrok však bude lokálne dochádzať k znižovaniu koncentrácií peľu a spór v ovzduší.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM