Michal Majer Rôzne

V okolí Banskej Bystrice zatiaľ povodne nehrozia

Po posledných intenzívnych zrážkach dosiahli niektoré rieky v banskobystrickom kraji prvý stupeň povodňovej aktivity. Situácia je pokojná, s pribúdajúcimi zrážkami sa však môže kedykoľvek zmeniť. Samotnú Banskú Bystricu zatiaľ vybreženie miestnych vo

V skorých ranných hodinách nameral Slovenský vodohospodársky podnik zvýšenú hladinu Hrona v Banskej Bystrici, Polomke, Brezne, na Muráni či Gemerskej Vsi. „Druhý stupeň povodňovej aktivity bol dosiahnutý na Suchej v Prši. Momentálne sú vodné toky v miernom poklese. Ďalší vývoj na vodných tokoch závisí od počasia a dosiahnutých úhrnov zrážok v povodiach,“ povedal bližšie o situácii na území kraja Ján Snopko z dispečingu SVP z banskobystrického strediska a pokračuje ďalej: „zrážky sa zatiaľ vyskytli na všetkých povodiach. Maximálny úhrn bol v Polomke, a to až 17,8 milimetrov zrážok. Väčšina územia je však už momentálne bez zrážok.“

Mierny pokles vôd predpokladajú odborníci z vodohospodárskeho podniku najmä v horných a stredných častiach tokov. Stále však hrozí nebezpečenstvo, že sa situácia pri ďalšom výskyte búrok a prívalových dažďov zmení. „Ak bude pršať aj ďalej, môže dôjsť k vzostupu hladín podzemných a vnútorných vôd, ktoré bude nutné pre vysoké hladiny na tokoch prečerpávať,“ informuje Snopko.

Banskobystrický dispečing zatiaľ nedostal žiadne správy o ohrození obyvateľov Banskej Bystrice, no vývoj hladín na vodných tokoch v meste stále monitorujú. „Dodávatelia výstavby severného obchvatu pri prácach v kontakte s vodnými tokmi sú zákonom zaviazaní postupovať v zmysle schválených povodňových plánov. Musia postupovať tak, aby pri ich práci nedošlo k vyliatiu vôd a ohrozeniu majetku obyvateľov,“ hovorí o prísnych bezpečnostných podmienkach Ján Snopko.

V súčasnosti pracovníci Správy horného Hrona Banská Bystrica prešetrujú situáciu v obci Lukavica, kde pravdepodobne dôjde k problémom s povrchovým odtokom vôd. Jednotlivé monitorovacie stanice stále kontrolujú vodné toky a v prípade ak dosiahnu druhý a tretí stupeň povodňovej aktivity, obyvatelia dotknutých miest budú včas informovaní.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM