Tlačové správy

V našom regióne je bytov menej, záujem o obnovu bývania však stúpa

Bytov na Slovensku je stále nedostatok. Aby sa uspokojili potreby trhu, chýba približne 300 tisíc bytových jednotiek. Napriek tomu si čoraz viac Slovákov berie úvery, aj na bývanie. Prvá stavebná sporiteľňa vlani poskytla úvery v celkovom objeme až pol miliardy eur.

Ilustračný obrázok k článku V našom regióne je bytov menej, záujem o obnovu bývania však stúpa
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Priemerná zadlženosť obyvateľov Slovenska sa pohybuje na úrovni okolo 6 tisíc eur. V banskobystrickom regióne je vyše 4 tisíc eur. Väčšina klientov však tieto prostriedky používa na obnovu svojho súčasného bývania, pretože nových bytov sa stavia málo. V celoslovenskom priemere máme na tisíc obyvateľov 326 bytov, v regióne Banská Bystrica je to o niečo viac – 338 bytov.

Ako povedal člen predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Erich Eeix, „stavebné sporenie poskytuje financie aj na kúpu a výstavbu nových bytov, gro prostriedkov však každoročne smeruje do obnovy. Pozitívom tohto systému je však aj podpora regiónov. Banskobystrický kraj patrí dlhodobo do kraju s najväčšou nezamestnanosťou. Túto situáciu pomáha zmeniť aj stavebné sporenie. Každý rok sa aj prostredníctvom neho vytvorí 30-tisíc nových pracovných miest v stavebníctve a príbuzných odvetviach. Pomocnú ruku však podáva aj v iných oblastiach – svoje bývanie si cez stavebné sporenie dokážu financovať seniori, podporuje mladé rodiny a pomáha im na ceste za vlastným bývaním a rovnako podporuje obnovu bytového fondu.“

Stavebné sporenie je možnosťou, ako si skvalitniť bývanie. Tento cieľ je zahrnutý aj v Koncepcii štátnej bytovej politiky do roku 2020, ktorá prináša viacero riešení aktuálnych problémov bytového fondu na Slovensku. Práve stavebné sporenie je jednou z možností, ako financovať nové opatrenia a napredovať v rozvoji a skvalitňovaní bytov a domov a súčasne napĺňať úlohu znižovania spotreby energií a tým šetriť životné prostredie.

„Prvá stavebná sporiteľňa má záujem pomáhať pri zvyšovaní komfortu a kvality bývania vo všetkých regiónoch, Banskú Bystricu nevynímajúc. Chce byť bližšie ku klientom a tiež spríjemniť prostredie svojim zamestnancom aj pracovníkom odbytu so zámerom ešte viac zlepšiť servis pre všetkých záujemcov o stavebné sporenie. Preto otvorila nové priestory pobočky na ul. Na Troskách 22 v Banskej Bystrici,“ informoval pri otváraní nových priestorov PSS v Banskej Bystrici regionálny riaditeľ Ladislav Ganzarčík.

(PR) – Za obsah zodpovedá objendávateľ tejto tlačovej správy.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM