Jakub Forgács Správy

V Mestskom parku sa ide rúbať: Odstrániť chcú 30 až 40 stromov!

Mesto sa rozhodlo pre výrub stromov v banskobystrickom Mestskom parku. Podľa radnice v záujme zachovania jeho dobrého zdravia k tomuto kroku pristúpilo na základe zistení o ich nevyhovujúcom stave. O koľko stromov pôjde?

Ilustračný obrázok k článku V Mestskom parku sa ide rúbať: Odstrániť chcú 30 až 40 stromov!
Zdroj: TASR

Mesto Banská Bystrica pristúpilo v roku 2011 k inventa­rizácii drevín, v rámci ktorej sa posudzoval zdravotný stav, svetelné podmienky či stabilita koruny stromu. Inventarizácia a následná expertíza Technickej univerzity vo Zvolene potvrdili, že stav mnohých stromov v Mestskom parku nie je dobrý.

Stromy odstránia

Nakoľko sa v blízkosti Mestského parku nachádza Ekonomická fakulta UMB a stredné školy ako aj z dôvodu veľkej návštevnosti parku, pristúpilo mesto k odstráneniu stromov, ktorých stav bol na základe odbornej analýzy vyhodnotený ako najvážnejší. Na základe predloženej expertízy rozhodol KPÚ Banská Bystrica, že zámer odstrániť vybrané dreviny je prípustný. Zabezpečí sa tým väčšia bezpečnosť a životnosť parku pre ďalšie generácie.

Všetky mestá podľa primátora Petra Gogolu potrebujú zeleň a svoje parky plné stromov. „Je však ešte dôležitejšie, aby sme dbali na ich zdravotný stav. Spadnutý strom môže spôsobiť veľké nešťastie. Toto je hlavný dôvod, prečo sme sa rozhodli uskutočniť výrub starých a poškodených stromov v Mestskom parku. Stane sa tak bezpečnejším miestom, ktoré tu, vďaka dobrej opatere, zostane aj pre naše deti,“ povedal primátor.

30 až 40 stromov

Mesto odstráni v tomto výrubovom období, teda do marca 2014, 30 až 40 stromov, ktoré podľa radnice môžu predstavovať najväčšie riziko pre ľudí a majetok nachádzajúci sa v okolí parku. Pôjde prevažne o dreviny rastúce v blízkosti cestnej komunikácie a chodníkov v parku. Odstránenie starých stromov bude podľa magistrátu len prvým krokom k revitalizácii Mestského parku, ktorú mesto plánuje vykonať v nasledujúcich rokoch.

Mestský park bol založený v roku 1895 a rastie v ňom, približne, 850 stromov. Od roku 1988 neboli vykonané závažnejšie zásahy do zelene. Zamestnanci mesta ako aj správca mestskej zelene vykonávali len bežnú údržbu, ktorá zahŕňala opilovanie suchých konárov a konárov, ktoré boli prekážkou pre verejné osvetlenie. V roku 2004 boli vypílené štyri suché stromy a v roku 2013 dva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM