Michal Majer Rôzne

V lesoch je zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov

Vysoké denné teploty počas ostatných dní značne zvýšili riziko vzniku lesných požiarov. Aj vo vnútri lesov je hrabanka s opadaným lístím preschnutá nielen na povrchu, ale začína vysychať aj pod ním. Na jej vznietenie by postačil aj neuhasený ohorok z

„Požiarmi sú potenciálne ohrozené aj lúky nad hornou hranicou lesa. Sucho v ostatných dňoch totiž spôsobilo, že trávnaté fytocenózy sú veľmi preschnuté a predstavujú tiež ľahko zápalný materiál. Vznietenie preschnutých trávnatých porastov nad hornou hranicou lesa môže rovnako spôsobiť maličkosť v podobe už spomenutého cigaretového ohorka alebo aj odhodená sklenená fľaša, ktorá pôsobí ako lupa,“ konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied Miroslav Saniga. Dodal, že kým ľudia hole nad hornou hranicou lesa obhospodarovali či už spásaním ovcami, jalovicami a koňmi alebo kosením, riziko vzniku požiarov na týchto mimoriadne prírodovedne hodnotných lokalitách bolo veľmi nízke. A to i počas pretrvávania extrémnych letných či jesenných horúčav. V ostatných rokoch však tieto územia zostávajú poľnohospodársky málo využívané. Zarastajú tak bujnou rastlinnou vegetáciou, ktorá počas pretrvávania suchého obdobia uschne a predstavuje vysokohorľavý materiál.

Prírodovedec upozorňuje, že každý návštevník prírody by mal mať na zreteli, že lokalizácia požiaru v ťažko prístupnom horskom teréne nad hornou hranicou lesa v našich vysokých pohoriach je ťažká a finančne veľmi náročná. Vyčíňanie červeného kohúta v prírodnom ekosystéme, v lese a na lúke, má ďalekosiahle následky v podobe zničenia všetkých jeho živých zložiek. Takto vzniknuté škody sú z hľadiska prírody nevyčísliteľné.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM