Monika Obrtalová Rôzne

V kraji sa stále lyžuje

Hoci sa zima pomaly končí, nadšenci lyžovania si na viacerých svahoch Banskobystrického kraja ešte môžu užiť sneh. Napríklad na Donovaloch či Králikoch, lyžuje sa na Táloch i na Skalke.

„Snehu je stále dosť, v priemere je na zjazdovkách 80 centimetrov (cm) snehu, miestami aj viac ako 120 cm. V noci sú teploty okolo nula stupňov až –4 stupne Celzia, sneh pekne primrzne a lyžovačka je teda stále veľmi dobrá. Odporúčame ráno si privstať a byť na svahu už od 9.00 h, aby ste si užili zjazdovky v najlepšom možnom stave,“ skonštatoval Peter Hyža, marketingový manažér Skalka aréna.

[blockquote]Ukončiť tohtoročnú sezónu plánujú lyžovačkou na Veľkonočný pondelok. „Oficiálne ukončenie zimnej sezóny na Skalke už tradične robíme prostredníctvom karnevalu na snehu – Veľkonočné vajce.“ Tento rok sa uskutoční 8. apríla pri vlekoch v stredisku, priblížil Hyža. Zúčastniť sa na ňom môže každé dieťa, ktoré príde v maske a bude pretekať na symbolickej „rozlúčkovej“ trati.[/blockquote] Na Táloch plánujú zimnú lyžiarsku sezónu 2011/2012 ukončiť po Veľkej noci. Všetko však bude závisieť od klimatických a snehových podmienok, priblížila Miroslava Nemcová z obchodno – marketingového oddelenia Tále, a.s. Snehové podmienky majú podľa nej veľmi dobré, v stredisku je 45 cm snehu. Lyžiarske stredisko je v prevádzke od 19. marca len v piatok (večerné lyžovanie) a v sobotu a nedeľu (denné lyžovanie). „Pre lyžiarov sú k dispozícii všetky vleky aj zjazdovky,“ dodala Nemcová.

Podmienky na lyžovanie majú stále veľmi dobré tiež na Donovaloch, na zjazdovkách leží cca 40 cm snehu, priblížil Miroslav Dobrota, marketingový manažér PARK SNOW Donovaly. Na Záhradišti sú v prevádzke štvorsedačková lanovka a dva vleky, na Novej holi kombinovaná sedačková lanovka s kabínami a vlek na Patočinách. Z celkového počtu zjazdoviek je momentálne otvorených cca 70 %. [blockquote]Presný termín ukončenia lyžiarskej sezóny na Donovaloch ešte nie je známy, všetko záleží od vývoja počasia a hlavne snehových podmienok. „Veľmi radi by sme ešte ponúkli našim návštevníkom možnosť veľkonočnej lyžovačky, aspoň na svahoch na Záhradišti,“ skonštatoval Dobrota.[/bloc­kquote] Stále sa dá lyžovať aj v stredisku Králiky v pohorí Kremnických vrchov neďaleko Banskej Bystrice. „Tento rok sme plánovali ukončiť sezónu 9. apríla na Veľkú noc, ale počasie nám umožní prevádzku, ak sa neochladí, len do konca marca,“ skonštatoval Andrej Klačan zo SKI KRÁLIKY. Napriek otepleniu majú snehové podmienky zatiaľ postačujúce, v priemere 40 – 50 cm snehu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM