Monika Obrtalová Rôzne

V Kotve sa viacerí nakazili žltačkou

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici vydal ešte koncom júla zákaz prevádzky núdzového bývania Kotva, v rámci ktorého upozorňoval na možnosť vzniku a prenosu infekčných ochorení. Zariadenie až do odstránenia závad uzavrel úrad z

Hroziace riziko nákazy nedalo na seba dlho čakať. Prvý prípad ochorenia na žltačku typu A sa vyskytol 16. augusta tohto roka u bývalého obyvateľa Kotvy. „Hospitalizovaný bol od 19. augusta na infekčnom oddelení Rooseveltovej nemocnice po tom, čo ho s príznakmi ochorenia – bolesti brucha, nutkanie na zvracanie, neskôr zvracanie, tmavý moč, zvýšené telesná teplota, odoslala do nemocnice jeho obvodná lekárka. K dnešnému dňu evidujeme celkovo päť chorých osôb, ktorí sú tiež hospitalizovaní na infekčnom oddelení,“ konštatuje Viera Morihladková, vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica.

Morihladková ďalej uviedla, že druhý prípad aktívne vyhľadala pracovníčka odboru epidemiológie RÚVZ pri vykonávaní protiepidemio­logických opatrení v ohnisku nákazy. Ostatní nakazení na základe klinických príznakov ochorenia vyhľadali lekársku pomoc sami. Vek chorých sa pohybuje od 6 do 33 rokov. Niektorí pacienti boli ubytovaní v Kotve, niektorí už boli presťahovaní do náhradného ubytovania.

RÚVZ nariadil lekársky dohľad nad možnými infikovanými na žltačku typu A, ktorú vykonáva zmluvný lekár, ďalej očkovanie proti VHA, dezinfekciu, ako aj poučenie všetkých bývalých, či terajších obyvateľov Kotvy. „Ochorenie na VHA je v podstate ľahkým ochorením. Neexistuje príčinná terapia, iba podporná liečba s vitamínmi, diétou a kľudovým režimom. Táto choroba nezanecháva žiadne trvalé následky a vo väčšine prípadov nie je nutná ani hospitalizácia,“ uzatvára Morihladková.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM