Monika Obrtalová Rôzne

V diecéze pribudnú noví diakoni a kňazi

Banskobystrický diecézny biskup Rudolf Baláž udelí diakonské svätenie trom kandidátom. Urobí tak v sobotu 12. júna počas slávnostnej svätej omše, ktorá sa o 10.00 hodine začne v Katedrále sv. Františka Xaverského. Novými diakonmi sa stanú Peter Baláž

Diakon je v katolíckej a v pravoslávnej cirkvi duchovný s nižším vysvätením ako kňazským, s právom krstiť a kázať. V katolíckej cirkvi môže byť za diakona vysvätený aj ženatý muž. V protestantských cirkvách môže byť diakonom i žena a tento termín v nich označuje kazateľa bez teologického vzdelania (laický kazateľ) s poverením spravovať zbor. Diakon bol pôvodne pomocníkom apoštolov, ktorý sa staral o chudobných a chorých. Neskôr v cirkevnej štruktúre slúžil biskupom a presbyterom.

O týždeň neskôr, v sobotu 19. júna bude biskup Baláž od 10.00 hodiny celebrovať slávnostnú svätú omšu vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici. Počas nej prijmú šiesti kandidáti vkladaním rúk a konsekračnou modlitbou diecézneho biskupa posvätný stav kňazstva. Novými kňazmi pôsobiacimi v Banskobystrickej diecéze sa stanú rehoľník Herman Róbert Dobranský, Erik Hanzen, Ján Kraus, Peter Ondrík, Ján Strečok a Viliam Vlčko.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM