Jakub Forgács Správy

V centre Bystrice onedlho uzavrú parkovisko: Premení sa na improvizovanú triedu a parkourové ihrisko

Ako by mohla vyzerať Banská Bystrica, keby v nej ubudlo áut? Už čoskoro sa to budete môcť dozvedieť na parkovisku v centre mesta, ktoré na niekoľko hodín zmení svoje využitie.

Ilustračný obrázok k článku V centre Bystrice onedlho uzavrú parkovisko: Premení sa na improvizovanú triedu a parkourové ihrisko
Zdroj: TASR

Záver Európskeho týždňa mobility 2015 bude patriť v utorok, 22. septembra podujatiu Deň bez áut – parkovisko v centre mesta trochu inak. Na uzavretom parkovisku pri Barbakane (Nám. Š. Moysesa) bude počas dňa vytvorená improvizovaná trieda, kde sa študenti banskobystrického Gymnázia Mikuláša Kováča priamo v centre naučia viac o histórii mesta, ekológii a ekologických spôsoboch prepravy. Cieľom akcie je poukázať na to, ako by mohlo naše mesto vyzerať s nižším počtom osobných automobilov.

Mesto Banská Bystrica sa pripojilo k výzve Európskej komisie, ktorá vyzýva všetky európske mestá k tomu, aby v tento deň zamenili svoje auto za ekologickejšiu formu dopravy (chôdza, bicykel, MHD).

„Zamestnanci Slovenskej agentúry životného prostredia ponúknu študentom prednášky o výhodách správnej kombinácie rôznych druhov dopravy. Cesta do školy by tak mohla byť rýchlejšia, lacnejšia, zdravšia a šetrnejšia k prostrediu, v ktorom žijeme. Druhá časť parkoviska bude vyčlenená na šport, kde sa predvedú parkuristi zo Slovak Freerun Family. Hlavnou myšlienkou je ukázať, koľko miesta by ostalo na športoviská, keby nebolo vyhradených toľko miest pre automobily,“ objasňuje Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica..

Mesto zároveň upozornilo obyvateľov, že parkovisko pred Barbakanom na Námestí Štefana Moysesa bude 22. septembra od 6:00 na 24 hodín uzavreté.

Čítajte tiež:

Veľký cyklosúboj Bystrica vs. Bratislava: Vtipné vysvetlenie, prečo sme vyhrali práve my :)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM