Marcel Páleš Iné športy

V bystrickej Dukle si Kazár stanovil olympijský cieľ: Skvelým výkonom ho napokon splnil

Napriek hustému sneženiu podal výborný výkon. Matej Kazár (30) dosiahol v záverečnej a niekoľkokrát presúvanej individuálnej disciplíne biatlonistov na ZOH v Soči pekný úspech.

Ilustračný obrázok k článku V bystrickej Dukle si Kazár stanovil olympijský cieľ: Skvelým výkonom ho napokon splnil
Zdroj: TASR

Kazár si tak splnil predsezónny cieľ, ktorý si stanovili v klube VŠC Dukla Banská Bystrica. Za neustáleho hustého sneženia a v miernej hmle obsadil v utorňajších pretekoch s hromadným štartom 15. miesto, keď na víťaza Emila Hegle Svendsena stratil necelé dve minúty.

Po prvej streľbe z tretieho miesta

„Pre mňa je to veľký úspech. V posledných pretekoch som splnil cieľ do sezóny, ktorý sme si dali vo VŠC už na začiatku mája. Bolo ním skončiť na olympiáde do 15. miesta. Som spokojný, aj keď si myslím, že som mal v Soči na viac. Najmä v rýchlostných pretekoch, kde mi žiaľ nevyšla streľba a s tromi trestnými sa nedalo bojovať s najlepšími,“ zhodnotil Kazár svoje účinkovanie pod piatimi kruhmi.

Tridsaťročný pretekár mal vynikajúci štart do utorňajších pretekov. Na trať síce vybehol s 27-čkou až z tretieho radu, no na prvú streľbu prišiel už v najlepšej desiatke a odchádzal z nej dokonca na tretej priečke hneď za neskorším víťazom Svendsenom. „Bolo to veľmi zaujímavé. Rýchlo som odstrieľal nulu a kým si ostatní nahadzovali palice, ja som ich obehol a nakoniec som zo strelnice odišiel ako tretí. Obiehal som ich vnútrajškom a chvíľu som musel ísť dokonca iba na jednej lyži, lebo sa mi do cesty vopchal jeden z Američanov,“ priblížil Kazár.

Miesto na čele mu však nevydržalo, keďže na druhej i tretej streleckej položke zhodne nesklopil jeden terč a posunul sa do druhej desiatky. Poslednú „stojku“ síce strieľal opäť čisto, ale v zlých poveternostných podmienkach, ktoré pretekárov vyčerpávali, sa už nedokázal prebojovať na vyššie priečky. „Dnes to bolo veľmi náročné, padal nový sneh, ktorý brzdil pod lyžami. Išlo sa pomalšie a tým aj bezpečnejšie, čo bolo dobré. No na druhej strane bolo v takýchto podmienkach a na takejto náročnej trati veľmi ťažké pretlačiť sa dopredu,“ pokračoval.

Čakanie vyplnené hokejom

Do posledného kola išiel na 14. pozícii, zakrátko ho ešte predbehol Švéd Björn Ferry, ale 15. miesto si už udržal. Úspešne tak zavŕšil svoju postupku na olympiáde. V úvodnom šprinte skončil 37., v stíhačke 23. a v pretekoch s individuálnym štartom 19.

Tridsiatka pretekárov mala odštartovať pôvodne už v nedeľu večer, no pre hmlu si museli počkať na začiatok „massu“ presne 43 hodín a 45 minút. „V nedeľu, keď nám prvýkrát odložili nástrel, povedali sme si, že si oddýchneme. Išli sme sa skryť a zhodou okolností akurát prebiehala tretia tretina hokejového zápasu Slovenska s Ruskom, tak sme všetci pozerali a tešili sa, že bolo 0:0,“ uviedol Kazár, ktorému viacnásobné presúvanie štartu nerobilo väčšie problémy.

Kazár si od pretekov dlho neoddýchne, keďže už v stredu o 18.30 h, nastúpi na štafetu mixu spolu s Pavlom Hurajtom, Janou Gerekovou a nakoniec i Anastasiou Kuzminovou, ktorú trápia zdravotné problémy. Ako uviedol jej strelecký tréner Juraj Sanitra: „Nie je to ideálne, ale na štarte nebude chýbať.“

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM