Jakub Forgács Rôzne

V Bystrici zažijeme najkrajšiu noc roka. Na oblohe sa odohrá úchvatné divadlo

Romantika, aká sa len tak nezopakuje. Padajúce "hviezdy" už onedlho rozžiaria nočnú oblohu aj nad naším mestom. Kedy sa rozhodne oplatí, zdvihnúť zrak k oblohe?

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici zažijeme najkrajšiu noc roka. Na oblohe sa odohrá úchvatné divadlo
Zdroj: TASR

Ako každý rok, aj počas týchto prázdnin je príležitosť sledovať jeden z najznámejších a najaktívnejších meteorických rojov – Perzeidy. „Padajúce hviezdy“ sú v činnosti už od druhej polovice júla a končia až okolo 24. augusta, pričom maximum ich aktivity tohto roku pripadne na piatkové (12.8.) popoludňajšie hodiny.

60 až 80 za hodinu

Ako uviedol Svetozár Štefeček zo Slovenského zväzu astronómov (SZA), pre vizuálne sledovanie meteorov možno využiť predchádzajúcu alebo nasledujúcu noc po maxime. V tejto fáze je možné vidieť za dobrých pozorovacích podmienok 60 až 80 meteorov za hodinu.

„Na sledovanie tohto prírodného fenoménu si musíme zvoliť oblasť s minimálnym svetelným znečistením a horizontom bez väčších prírodných prekážok, ako sú stromy či kopce. Radiant roja, teda miesto na oblohe, odkiaľ meteory zdanlivo vylietavajú, sa nachádza v severozápadnej časti súhvezdia Perzeus, a tak s ohľadom na jeho výšku nad obzorom i súmrak nastáva čas vhodný na pozorovanie meteorov po 23. hodine,“ uviedol Štefeček.

Ak si chcete toto vesmírne divadlo užiť aj vy, netreba chodiť ďaleko od mesta. V Banskej Bystrici sú obľúbenými miestami na sledovanie Perzeidov Suchý vrch, Urpín, Malachovské skalky či Sásovská dolina.

Perzeidy aj planéty

Pozorovacie podmienky sú podľa jeho slov v tomto roku vcelku priaznivé, zvlášť v druhej polovici noci po západe Mesiaca, ktorý je po prvej štvrti. „Tradičné maximum bude zrejme charakterizované vyššou hodinovou frekvenciou. Podľa výpočtov Michaila Maslovova a Esko Lyytinena došlo vplyvom gravitačného pôsobenia Jupitera k posunutiu časti prúdu meteoroidov bližšie ku Zemi a tak hodinová frekvencia pre radiant roja v zenite môže dosiahnuť hodnoty okolo 150,“ uviedol Štefeček.

Okrem samotných Perzeíd sa možno po západe Slnka pokochať Jupiterom nízko nad obzorom a neskôr, už na tmavšej oblohe, aj Marsom a Saturnom. Nad nimi bude Mesiac a nižšie jasná hviezda Antares zo Škorpióna.

Čítajte tiež:

Laskomerské singletraily otvorili bikerom. Vyskúšal ich aj viceprimátor Gajdošík

FOTO: Nezvyčajný zákazník benzínovej pumpy na Horehroní: Tankovať prišiel vrtuľník

Foto: ilustračné

FOTO: Perzeidy na nočnej oblohe
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM