Marcel Páleš Samospráva

V Bystrici už stojí máj: Postavil ho poslanec Kaník, na námestí si aj zakrepčil

Máj v Banskej Bystrici už postáva. Vlastnoručne sa o to postaral poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. V piatok popoludní zavítal do Banskej Bystrice, aby politickú prácu na chvíľu vymenil za pravú fyzickú makačku.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici už stojí máj: Postavil ho poslanec Kaník, na námestí si aj zakrepčil
Foto: Marcel Páleš

V stavaní mája Ľudovítovi Kaníkovi prialo aj počasie. Ideálne teploty, krásna obloha, len sem-tam drobné oblaky. Symbol jari a po dlhej zime sa obnovujúcej prírody poslanec parlamentu umiestnil v centre mesta, a to na Námestí SNP. Okresaný a pestrofarebnými stužkami ovenčený strom staval vlastnými rukami a priznal sa nám, že s fyzickým úsilím problém nemá.

Bez problémov

Poslanec Kaník sa pre Bystricu 24 vyjadril, že stavanie mája v Banskej Bystrici sa mu páčilo a všetko išlo doslova ako po masle. Na otázku, či mu manuálna práca oproti tej pre neho predsa len bežnejšej – duševnej – nie je cudzia, reagoval, že manuálna robota je pre neho dobre známa vec. „Od mladosti som fyzicky bežne robil. Som totiž z takej rodiny, kde manuálna práca nebola žiadna výnimočná záležitosť. Pochádzam z baníckej famílie a navyše som sa narodil na vidieku – v Hnúšti. Nerobí mi to žiaden problém.“

A ani stavanie mája pre Ľ. Kaníka nie je vraj žiadnou veľkou neznámou. Ako nám prezradil, kedysi sa aktívne venoval folklóru a dokonca i tancoval v súbore, čo ukázal aj na banskobystrickom námestí, keď si schuti poriadne zakrepčil. „Aj máje sme stavali… Takže je to veľmi pekná tradícia, ktorú treba udržiavať.“

Boli sme však zvedaví, či aj jeho manželke už bol od neho postavený máj. „Manželka je z východu. A tam si len také briezky dávajú na plot, ale nie takéto krásne máje. Takže ona ho mala asi len od dedinských chlapcov, odo mňa nie…“ reagoval poslanec.

Prišlo aj na slivovicu

A ako zhodnotil dnešné popoludnie v Banskej Bystrici? „Ja myslím, že týmto májom sme Bystričanom priniesli taký pozdrav leta. Verím, že bude skrášľovať námestie dlho, aby vzbudzoval príjemné pocity vo všetkých, ktorí okolo neho pôjdu, no a tešíme sa teraz do Zvolena, kde to zopakujeme,“ poznamenal Kaník a ponáhľal sa ponalievať chlapom slivovicu.

Kaník máj
22
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM