Jakub Forgács Správy

V Bystrici si uctili účastníkov protikomunistického odboja: Ocenenie in memoriam aj pre biskupa Baláža

Počas totality boli označení za politicky nespoľahlivých a často končili v pomocných technických táboroch či väzení. 21 účastníkom a veteránom protikomunistického odboja pod Urpínom odovzdali dekréty, ako morálne ocenenie za ich zásluhy o slobodu a demokraciu. Nechýbal medzi nimi ani známy biskup.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici si uctili účastníkov protikomunistického odboja: Ocenenie in memoriam aj pre biskupa Baláža
Zdroj: TASR

Ústav pamäti národa (ÚPN) spolu s mestom Banská Bystrica odovzdali dnes dekréty 21 účastníkom a veteránom protikomunistického odboja z Banskobystrického kraja. Toto morálne ocenenie patrí siedmim žijúcim ľuďom, 14 dostali dekréty in memoriam a prevzali ich blízki príbuzní. Jeden z nich odovzdali aj synovcovi zosnulého bývalého banskobystrického diecézneho biskupa Rudolfa Baláža.

Vzor pre mladú generáciu

Ako uviedol predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák, je mu ľúto, že mnohí z účastníkov protikomunistického odboja sú už starí a nevládni a žiaľ, mnohí mŕtvi. „Sme si vedomí krívd, ktoré aj vám boli takto spôsobené. Vami prežitým utrpením a svedectvom života ste sa výraznou mierou zaslúžili o našu slobodnú a demokratickú spoločnosť,“ povedal Krajňák.

Podľa neho práve títo ľudia majú byť vzorom pre mladú generáciu. Väčšina z nich si počas komunistickej totality ako politicky nespoľahliví občania Československa vyslúžila roky služby v tzv. pomocných technických práporoch alebo väzenie. Pre mnohých sa utrpenie po službe s lopatou a krompáčom v uniforme s čiernymi výložkami, alebo po prepustení z väzenia, neskončilo ani po prepustení do civilu či na slobodu. Za svoje postoje mnohí trpeli spolu so svojimi rodinami až do pádu komunizmu. Pripomenul tiež, že rovnaké zlo ako komunizmus bol aj fašizmus. Oba režimy zanechali po sebe veľa obetí.

Ako Krajňák dodal, hoci ide najmä o morálne ocenenie, sú s tým spojené aj isté výhody, ako napríklad kúpeľná liečba. V niektorých mestách dokonca môžu deti politických väzňov cestovať mestskou hromadnou dopravou zadarmo.

Ocenili aj biskupa Baláža

Medzi ocenenými in memoriam bol aj bývalý banskobystrický diecézny biskup Rudolf Baláž. „Komunistický režim mu neumožnil ďalšie štúdium a pôsobil na rôznych farách na strednom Slovensku. Komunisti ho obvinili z protištátneho pôsobenia na mládež a urobili z neho traktoristu a neskôr vodiča nákladného auta. Preukázateľne vykonával protikomunistickú činnosť na obnovu slobody a demokracie, o čom svedčí aj bohatá agenda Štátnej bezpečnosti vedená v osobnom zväzku na Mons. Baláža,“ zdôraznil hovorca ÚPN Tibor Ujlacký.

Dekrét prevzal biskupov synovec Július Baláž. Ako poznamenal, jeho strýko aj napriek problémom, ktoré mal, nikdy neprejavil zatrpknutosť. Osobnosť zosnulého biskupa vyzdvihol aj primátor Peter Gogola, ktorý ho po prvý raz stretol ešte ako šoféra v niekdajšom podniku Domáce potreby. Osobne sa zoznámili až vtedy, keď sa stal primátorom.

V meste pod Urpínom sa slávnostné oceňovanie uskutočnilo už po druhý raz. ÚPN priznáva postavenie účastníkom a veteránom protikomunistického odboja, doteraz ho má v prvom prípade 685 a v druhom 622 veteránov.

Foto: ilustračné

V Bystrici ocenili 21 účastníkov a veteránov protikomunistického odboja
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM