Michal Majer Rôzne

V Bystrici sa zvýšil počet chrípkových ochorení

V Banskobystrickom kraji sa zvýšil výskyt akútnych respiračných ochorení o necelé tri percentá a výskyt chrípkových ochorení až o 32 percent v medzitýždňovom porovnaní. Vyplýva to z analýzy odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníc

„Väčšina z 13 okresov Banskobystrického kraja hlásila v závere týždňa sporadický výskyt ARO alebo CHPO,“ informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová. „Výskyt ARO a CHPO je až o 31,5 percenta vyšší v medziročnom porovnaní. V prípade chrípky je výskyt medziročne vyšší takmer o 15 percent,“ dodala.

Chorobnosť na CHPO aj chrípku je stále najvyššia v okrese Veľký Krtíš. Tu evidujú 1675 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Chorobnosť sa však takmer rovnako zvýšila aj v okresoch Banská Bystrica, Poltár, Lučenec, Žarnovica či Žiar nad Hronom. Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO predovšetkým deti do päť rokov, ale aj šesť až 14-ročných a adolescentov. Rovnaké je to aj v prípade chorobnosti na chrípku. Komplikácie sa vyskytli najviac u detí do piatich rokov. Ide hlavne o zápaly stredného ucha, zápaly dutín a ojedinele aj o zápaly pľúc.

Zdroj: TASR Foto: pravda.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM