Jakub Forgács Samospráva

V Bystrici sa udeľovali Čestné občianstva aj Ceny mesta: Pozrite si mená, ktorým sa ušlo pocty

Sú udeľované každoročne a ocenení sa vďaka nim tešia verejnej priazni. O tom, ktorí Banskobystričania či osobnosti späté s našim mestom získajú ocenenia, rozhodlo zastupiteľstvo na svojom 3. rokovaní. Poslanci schválili nasledovné návrhy.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa udeľovali Čestné občianstva aj Ceny mesta: Pozrite si mená, ktorým sa ušlo pocty
Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystrických mestských poslancov čakali na 3. zasadnutí Mestského zastupiteľstva aj milé povinnosti. Rozhodovali o tom, komu bude udelené Čestné občianstvo mesta a Cena mesta. Jednohlasne sa zhodli na nasledovných návrhoch.

Mestské zastupiteľstvo udelilo

Čestné občianstvo mesta pre:

  • Ing. Dušan Klimo – predseda Únie Slovákov v zahraničí. Mesto ho ocenilo za dlhodobú kultiváciu banskobystrických meštianskych tradícií, ako aj za rozvoj priateľstva medzi národmi
  • Michal Rárus, in memoriam – richtár mesta Banská Bystrica, národnokultúrny dejateľ, vládny komisár – župan. Jeho hrob bol na evanjelickom cintoríne zničený, nepíše sa o ňom v knihách ani v učebniciach. Mesto Banská Bystrica tak využilo príležitosť, dalo mu zadosťučinenie a prihlásilo sa k jeho odkazu.

Čestné občianstvo mesta Banská Bystrica môže mestské zastupiteľstvo udeliť fyzickým osobám, ktoré sa obzvlášť významným spôsobom zaslúžili vo vzťahu k mestu a jeho obyvateľom, podieľali sa na rozvoji priateľstva medzi národmi, alebo ktoré obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi.

Ceny mesta pre:

  • Ing. arch. Ladislav Kmeť – súkromný projektant urbanizmu a architektúry, člen Slovenskej komory architektov, Spolku architektov a Asociácie seniorov – expertov v Banskej Bystrici. Mesto ho ocenilo za vynikajúce tvorivé výkony v oblasti urbanizmu, pri príležitosti významného životného jubilea, 85. výročia narodenia.
  • Vladimír Strmeň – kapelmajster, hudobník, ktorý hral s dychovou hudbou takým osobnostiam,akými boli napr. Edvard Beneš či Ludvík Svoboda. Priamy účastník SNP.
  • Filmový klub Banská Bystrica – Filmový klub v Banskej Bystrici vznikol v roku 1964 a bez prerušenia činnosti funguje do dnešných dní, čím sa stal najstarším filmovým klubom na Slovensku. Od začiatku ponúka divákom možnosť vzhliadnuť umelecky hodnotné filmové tituly našej aj zahraničnej výroby, filmovú klasiku – Zlatý fond svetovej kinematografie, premiéry a predpremiéry nových slovenských filmov z oblasti hranej aj dokumentárnej tvorby, často za účasti tvorcov s následnou besedou. V máji 2014 oslávil Filmový klub 50. výročie svojho vzniku. Za svoju činnosť bol opakovane ocenený Asociáciou filmových klubov, čo potvrdzuje vysokú kvalitu jeho práce, ktorá sa odrazila aj na úspechu spoločne organizovaných podujatí.

Cenu mesta možno udeliť jednotlivcom, kolektívom, skupinám osôb, inštitúciám a právnickým osobám s trvalým pobytom v SR, a to pri významných jubileách alebo výročiach. Cena mesta sa udeľuje za vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky vedeckej, technickej, umeleckej, publicistickej a verejno-prospešnej činnosti, za činnosť osôb, ktoré sa významným spôsobom pričinili o hospodársky, kultúrny a športový rozvoj mesta, jeho propagáciu v zahraničí, za činnosť osôb pri záchrane ľudských životov, majetku mesta a jeho občanov.

Čítajte tiež:

Poslanci schválili rozpočet na rok 2015: Ďalších peňazí sa dočká aj Divadlo z Pasáže!

Banská Bystrica sa konečne dočkala: Mesto má nový územný plán

Mestské komisie spoznali neposlaneckých členov: TÍTO známi aj menej známi Bystričania do nich zasadnú

Prekvapenie na rokovaní: Turčan mal spoznať plat, zrazu sa rozhodovalo či vôbec bude viceprimátor!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM