Jakub Forgács Šport

V Bystrici sa predstavia naši najlepší atléti: Zabojujú o limity na majstrovstvá Európy

Hod kladivom, oštepom, či trojskok... Atléti sa v meste pod Urpínom pokúsia splniť svoje ciele, dosiahnuť limity na augustové majstrovstvá Európy.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa predstavia naši najlepší atléti: Zabojujú o limity na majstrovstvá Európy
Zdroj: TASR

Na atletickom Kritériu SNP, ktorým v sobotu na banskobystrických Štiavničkách od 13:30 pokračuje aj liga družstiev 2. kolom, bude opäť sprievodným znakom snaha o limity na augustové ME v Zürichu. Zatiaľ sa plán plní nad očakávanie, momentálne ich splnili v tomto roku 14-ti, siedmim platia z minulého roku a šéftréner Martin Pupiš očakáva, že ďalší ešte pribudnú.

Šéftréner očakáva 28 limitárov

„Kritéria sme nastavili tak, že limity uznávame od 1. januára 2013, uzávierka bude 2. augusta po 4. kole ligy,“ upresnil Martin Pupiš. „Potvrdiť ich z minulého roka znamená, že všetky náklady prevezme na seba zväz. Ak ich nepotvrdia, signalizujú, že výkonnosť nemusí byť adekvátna. Šancu za vlastné však dostanú a všetky náklady refundujeme, ak skončia do 12. miesta, alebo v Zürichu limit prekonajú. Je to vzťah dôvery a aj sebadôvery, ak si trúfajú,“ doplnil.

Pesimistický scenár stanovil Martin Pupiš na číslo 25. „Reálnych je podľa mňa 28 limitárov, historicky slovenská atletika na ME vyslala zatiaľ najviac 19-tich. Možno niekto bude spochybňovať kvantitu, no kroky robíme postupne, treba sa najskôr nominovať, potom ostrieľať, nabrať skúsenosti, aby si každý mohol v budúcnosti trúfať na viac,“ povedal.

Najviac Martinovi Pupišovi chýba medzi limitármi trojica. „Z minulého roku vlastní limit v behu na 400 m prek. Martin Kučera, teraz bojuje so zranením, potvrdenie limitu očakávam od Jozefa Repčíka na osemstovke, no a kladivár Libor Charfreitag sa dosť dlho trápil so zranením, cíti sa už lepšie a dúfam, že hodí minimálne limit,“ uviedol.

Limity chcú splniť Hrašnová, Žeňúch, aj Velďáková

Kladivárka Martina Hrašnová považuje sobotný štart za prípravu na dôležité štarty. "Čaká ma viacero podstatných mítingov, najbližšie tento mesiac 11. v Moskve a 16. v Ostrave, v domácom kruhu by som mala hlavne zvíťaziť. Máme nový kruh s novou sieťou, bude to aj pre mňa trochu neznáme. Keby som hodila sedemdesiatku, budem spokojná, aj keď bez konkurencie, povedala a doplnila, že zapracovala na technike, cibrí ju, no nič významné nezmenila.

Oštepár Patrik Žeňúch sa zatiaľ v tomto roku postaral o najprekvapivejší výkon, 84,83 v Košiciach s vyše päťmetrovým zlepšením osobného rekordu. Podľa predpovede si v sobotu zahádže v inom počasí ako doteraz. „Keď je teplejšie, tak sa cítim lepšie, za ideál považujem zamračené, priaznivý vietor a viac stupňov na teplomeri,“ povedal. „Predpoveď je priaznivá, budem doma, rád by som vyvolal spokojnosť, ak by som dosiahol cez 80, bolo by fajn. Potvrdiť výkon z Košíc je hlavný zámer, alebo sa aspoň k nemu priblížiť. Hádže sa mi s čistou hlavou, bez stresu, splnený limit na ME ma upokojuje. Pomôžem aj Martinovi Benákovi, vzájomne sa inšpirujeme, dúfam, že sa ku mne s limitom pripojí,“ prezradil.

Diaľkárka Jana Velďáková si zaskáče trojskok, keďže diaľka v rámci ligy programe chýba. „Trojskok neskáčem, keby to bolo za 13, bolo by to super. Treba naň odvahu, hlavne v prvom poskoku, kým som však odvážnejšia, je po konci pretekov, a to tréner tvrdí, že parametre mám možno aj na 14,“ zasmiala sa. „Môj osobák je v trojskoku 13,15 z kratšieho rozbehu, túto sezónu som ho skákala v Novom Meste nad Váhom v daždi. No a diaľkársky limit na ME by som rada splnila v Prahe nadchádzajúci pondelok,“ uviedla. Trojskokanka Dana Velďáková má problém s chrbtom a dopraje si oddych.

Tótha pribrzdila angína, súťažne sa predstaví až v auguste

Rovnako oddychuje aj chodec Matej Tóth, ktorý vynechá 5 000 m na dráhe. „Ešte nie som v stave, že by som mohol ísť naplno. Necelý týždeň po dobratí antibiotík sa organizmus ešte nedostal do stavu, aby zvládol takú anaeróbnu záťaž,“ povedal Tóth, ktorého to mrzí, pretože myšlienka ligy sa mu páči.

Matej Tóth sa súťažne predstaví až v auguste na ME, dovtedy bude len trénovať. „Zopakuje sa minulý rok, keď som sa v Borskom Mikuláši zranil a prípravu som začal dokonca neskôr. Teraz sa potrebujem pomalšími tréningami dostať hlavne do pohody. O týždeň začnem s dvoma týždňami prípravy na Štrbskom Plese, organizmus potrebujem naštartovať na vrcholové sústredenie v talianskom Livigne 7. –27. júla, spávať budem v nadmorskej výške 2200 m, trénovať v 1800,“ spomenul.

Angína, osem dní antibiotiká, šesť dní bez tréningu Mateja Tótha pribrzdili. „Pocity sa už zlepšili, no len vo všeobecnej vytrvalosti, bez špeciálnych tréningov. Angínu som dostal prvýkrát možno po 20 rokov, antibiotiká užíval pred štyrmi rokmi, zdravie mi teda slúži, našťastie táto choroba prišla v celkom dobrom termíne,“ doplnil Tóth.

Nad nízkymi prekážkami kraľuje Martin Kučera, no len nedávno sa s nimi začal zaoberať. „Zlepšiť sa chcem na hladkej štvorstovke, v Bratislave na mítingu som bežal 47,86, teraz by ma potešilo 47,5. Len v pondelok som mal prvý tréning na prekážkach, asi dva mesiace sme pozadu s prípravou, preto som si ešte zvolil hladkú štvrtku. Oneskorenie nastalo po zranení s kolenom, od konca vlaňajšej sezóny do januára som len stál. Začal som v januári na Kanároch, koleno sa zlepšilo, no problémov som sa ešte úplne nezbavil, podotkol Kučera, ktorému limit na ME platí z vlaňajška a treba mu ho potvrdiť. "Ak by som ho nezabehol, nemalo by význam ani do Zürichu cestovať,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM