Jakub Forgács Kultúra

V Bystrici sa koná nevšedná akcia. Spisovateľku Vansovú spoznáte aj ako kuchárku

Hoci každý si Teréziu Vansovú pamätá zo školy ako významnú slovenskú dejateľku a spisovateľku, vynikala aj v kulinárskom umení.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa koná nevšedná akcia. Spisovateľku Vansovú spoznáte aj ako kuchárku
12
Galéria
Zdroj: TASR

Pri príležitosti 160. výročia narodenia a 75. výročia úmrtia významnej slovenskej dejateľky, spisovateľky, redaktorky, autorky prvého slovenského románu, ale aj skúsenej a pokrokovej propagátorky gastronómie Terézie Vansovej otvorili v týchto dňoch v Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici výstavu Od varešky k peru. Informovala o tom Ľubica Laššáková, manažérka kultúry ŠVK.

Ako uviedla, Vansová bola ku kuchárskemu remeslu vedená od detstva a neskôr ho sama zúročila v periodiku Dennica, v ktorom uverejňovala recepty a rady gazdinkám. V knižnej podobe ich vydala v roku 1914 pod názvom Nová kuchárska kniha. Zhromaždila v nej vyše 900 receptov a praktických rád.

„Terézia Vansová strávila rok v Banskej Bystrici ako 12-ročná žiačka dievčenskej školy profesora Karola Orfanidesa, aby sa zdokonalila v nemčine. V zbierkovom fonde ŠVK – Literárneho a hudobného múzea sa nachádza z tohto obdobia jej vlastnoručne vyrobený zošit príkladov z nemčiny, písaných švabachom. Keď sa 15. júna 1911 v meste natrvalo usadila aj s manželom a chovanicou, v ich dome na Fortničke sa stretávala s umeleckými osobnosťami mesta a okolia. Jej susedom bol napríklad hudobný skladateľ Viliam Figuš Bystrý, Elena Maróthy Šoltésová či rodina evanjelického farára Jána Slávika. Práve tam vytvorila Terézia Vansová mnohé literárne a osvetové práce,“ priblížila Laššáková.

Výstava Od varešky k peru, ktorá potrvá do 26. mája, sprístupňuje artefakty a predmety z fondu Literárneho a hudobného múzea, konkrétne jej kuchynské a písacie potreby, osobné predmety, korešpondenciu i vzácne fotografie. Zároveň tlmočí jej odkazy odpozorované zo skúseností, ktoré sú aktuálne i pre súčasnú a budúcu generáciu. Kurátorkou výstavy je Zlata Troligová, výtvarne a technicky na nej spolupracovala Radka Čabrádiová.

„Napriek osobným i profesijným problémom Vansová kráčala cestou životom so vztýčenou hlavou. Dožila sa vysokého veku 85 rokov. Posledné miesto jej odpočinku na banskobystrickom evanjelickom cintoríne už niekoľko rokov uctievajú aj účastníčky festivalu Vansovej Lomnička,“ dodala Laššáková.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery jarnej Banskej Bystrice z výšky!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy jarnej Bystrice z vtáčej perspektívy
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM