Jakub Forgács Kultúra

V Bystrici sa dočkáme unikátneho festivalu. Európske hviezdy pod holým nebom

Ak máte radi kvalitné umenie, pod Urpínom si už onedlho prídete na svoje. Zažijeme prvý ročník letného open-air festivalu a je sa veru na čo tešiť!

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa dočkáme unikátneho festivalu. Európske hviezdy pod holým nebom
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Štátna opera (ŠO) v Banskej Bystrici zorganizovala vlani nultý ročník letného open-air operného festivalu Operalia Banská Bystrica. V najbližších dňoch preto odštartuje prvý ročník tohto festivalu, ktorý bude zostavený z troch podujatí. V sobotu (20.8.) o 20:00 v areáli Univerzity Mateja Bela (UMB) na Kuzmányho ulici ho otvorí Beethovenova 9. symfónia d mol (s Ódou na radosť), ktorú ŠO uvedie aj symbolicky – pri príležitosti predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie.

„Opera týmto festivalom nadviazala na bohatú 36-ročnú už zaniknutú históriu opernej časti Zámockých hier zvolenských, ktorú vybudovala. Umelecké vedenie ŠO chce aj naďalej zachovávať kontinuitu tradície uvádzania operných diel pod holým nebom, ktorá je na Slovensku unikátna,“ konštatovala Katarína Uhríková, vedúca propagácie banskobystric­kej ŠO.

Podľa Uhríkovej sa na sobotňajšom otvorení festivalu taktovky ujme uznávaný taliansky dirigent Gianluca Martinenghi a skvostné bude spevácke obsadenie – Terezija Kusanović (Chorvátsko), Mária Porubčinová, Ľudovít Ludha a Štefan Kocán.

„V pondelok (22.8.) o 18:00 festival pokračuje komorným koncertom Operalia Talent v historickej radnici na Námestí SNP. Predstavia sa v ňom mladí nádejní vokálni umelci Carmen Ferenceiová, Michaela Popik Kušteková a Peter Kellner. Festival vyvrcholí v utorok (23.8.) o 20:00 v areáli UMB Donizettiho operou Maria Stuarda. Toto dielo je pre svoju interpretačnú náročnosť výzvou aj pre najväčších sólistov svetového operného neba. U nás sa v poetickom prostredí pod holým nebom predvedú skutočné hviezdy, Yolanda Auyanet (Španielsko) ako Maria Stuarda, Jolana Fogašová ako Elisabetta a Celso Albelo (Španielsko) ako Roberto,“ dodala Uhríková. Opera naň pozýva všetkých milovníkov tohto umenia.

Čítajte tiež:

FOTO: Kino v bazéne pritiahlo stovky návštevníkov. Čerešničkou koprodukčná novinka

Bystrickú katedrálu rozozvučí francúzsky organista. Pricestuje celkom netradične

Krásne bystrické parčíky v OBRAZOCH
40
Galéria
Foto: Veronika Senkova / Zdroj: bystrica.dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM