Jakub Forgács Správy

V Bystrici sa chystá čosi nezvyčajné. Ľudia chcú čítať proti nenávisti a priamo na ulici

Aktivisti pripravujú v našom meste podujatie, aké sa veru len tak nevidí. Toto je dôvod!

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa chystá čosi nezvyčajné. Ľudia chcú čítať proti nenávisti a priamo na ulici
12
Galéria
Zdroj: TASR

V pondelok pokračuje na špecializovanom súde na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici súd s poslancom Národnej rady (NR) SR za Kotlebovu ĽSNS Milanom M. Keď sa konal súdny proces koncom februára, sprevádzal ho protest asi 300 sympatizantov strany. To rozhorčilo aktivistov, ktorí žiadali mesto o vysvetlenie, ako mohlo neohlásené zhromaždenie pred ŠTS prebehnúť bez akéhokoľvek zásahu kompetentných orgánov. V stanovisku magistrátu sa uvádza, že „vzhľadom na to, že nenastali okolnosti, čiže zákonné dôvody, ktoré oprávňujú zhromaždenie rozpustiť, toto byť rozpustené nemohlo."

Svoj názor sa teraz rozhodli prísť verejne vyjadriť aj aktivisti. Na pondelok od 9:00 pripravili pred budovou Bábkového divadla na Rázcestí akciu Verejné čítanie proti nenávisti.

„Myslíme si, že nenávisť nie je riešením na žiadny problém. Preto sme sa rozhodli urobiť počas pojednávania na ulici verejné čítanie z vybraných pasáží kníh, ktoré opisujú príbehy rasovej, národnostnej, etnickej alebo náboženskej nenávisti,“ uvádzajú vo facebookovej udalosti k podujatiu so slovami, že privítajú všetkých, ktorí sa budú počas dňa chcieť aktívne zapojiť do čítania ako predčítavajúci.

Milan M. čelí obžalobe z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Dôvodom majú byť jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus. Obžalovaný svoju vinu odmietol, označil to za „politický proces“.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery, ako vyzeral februárový protest počas súdneho pojednávania s poslancom Národnej rady SR Milanom M.!

V OBRAZOCH: Pred sudcu ŠTS sa postavil poslanec Milan M.
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM