Monika Obrtalová Rôzne

V Bystrici sa bude konať konferencia Duševné vlastníctvo na Slovensku

Témou tohtoročného Svetového dňa duševného vlastníctva (WIPO) pripadajúceho na 26. apríla je Inovácia: spojenia sveta. V roku 2010 oslávime 10. výročie tohto dňa a 40. výročie nadobudnutia platnosti Dohovoru o zriadení Svetovej organizácie duševného

Svetový deň duševného vlastníctva prvýkrát vyhlásila WIPO v roku 2000 s cieľom, aby ľudia oslavovali to, čo im priniesli vynálezcovia, novátori a umelci.

Len pred niekoľkými desaťročiami svet pre väčšinu ľudí ostával rozsiahly a pomerne nedostupný. Cestovanie si vyžadovalo veľa času i peňazí. Vedomosti a informácie sa šírili najmä v papierovej podobe – knihami a časopismi. Telefonické služby neboli v mnohých oblastiach sveta dostupné. „Obyvatelia na vidieku sa len zriedka dostávali na kultúrne podujatia či k zahraničnej kultúre,“ konštatoval v posolstve k Svetovému dňu duševného vlastníctva generálny riaditeľ WIPO Francis Gurry.

Rýchlosť inovácií a ich šírenie na globálnej úrovni zmenili perspektívy ľudí. V súčasnosti sme fyzicky, myšlienkami, sociálne a kultúrne prepojení tak, ako si to v minulosti ľudia nevedeli ani predstaviť. Inovačné technológie vytvárajú skutočne svetovú spoločnosť. „Poslanie WIPO spočíva v tom, aby systém duševného vlastníctva naďalej plnil základnú úlohu – povzbudzoval inováciu a tvorivosť, aby sa spájal svet,“ uviedol Gurry.

WIPO povzbudzuje svoje členské štáty, ku ktorým od 6. januára 1993 patrí aj Slovensko, a inštitúcie zaoberajúce sa registráciou patentov, aby pri príležitosti 26. apríla predkladali správy o svojich aktivitách.

Úrad priemyselného vlastníctva SR bol zriadený 1. januára 1993 zo zákona NR SR. Ako ústredný orgán štátnej správy pre oblasť priemyselného vlastníctva vykonáva štátnu správu v oblasti ochrany vynálezov, úžitkových vzorov, topografií polovodičových výrobkov, dizajnov, ochranných známok, označení pôvodu výrobkov a zemepisných označení. Vedie ústredný fond patentovej a známkovej dokumentácie, sprístupňuje ho verejnosti a pôsobí ako špecializované stredisko patentových informácií v SR. Je gestorom medzinárodných zmlúv na ochranu priemyselného vlastníctva, ktorými je SR viazaná. ÚPV sídli v Banskej Bystrici.

WIPO je špecializovanou inštitúciou Organizácie Spojených národov (OSN). Úloha WIPO spočíva vo vypracovávaní vyváženého medzinárodného a prístupného systému v oblasti duševného vlastníctva, ktorý stimuluje inováciu a prispieva k ekonomickému rozvoju pri zachovávaní všeobecného záujmu.

WIPO so sídlom v Ženeve bola založená v roku 1967 z poverenia členských štátov na podporu ochrany duševného vlastníctva vo svete prostredníctvom spolupráce medzi jednotlivými členskými štátmi a ďalšími medzinárodnými organizáciami. Vznikla na základe Dohovoru podpísaného v Štokholme v roku 1967, Dohovor nadobudol platnosť 26. apríla 1970.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM