Michal Majer Rôzne

V Bystrici sa bojovalo o titul najsilnejšieho muža

V Banskej Bystrici dnes súťažili muži s hmotnostnou kategóriou nad 100 kilogramov. Na desiatom ročníku Slovenského pohára silných mužov súperili v piatich náročných kategóriách a víťaza čakal postup na svetový šampionát.

Do slovenského pohára sa prihlásilo celkovo 14 mužov, ktorí sa stretli už v piatok 14. mája vo Zvolene, kde prebehlo prvé kolo pretekov silných mužov. Obhájiť včerajšie prvenstvo mohli dnes aj v Banskej Bystrici. „Celkovo máme v tejto súťaži osem kôl, ktoré sa konajú v rôznych slovenských mestách. Vždy sa zrátajú body za jednotlivé kolá a celkové víťazstvo. Ten najlepší sa potom môže zúčastniť európskeho či dokonca svetového šampionátu,“ vysvetľuje systém hodnotenia Milan Gabrhel, jeden z organizátorov podujatia.

Súťažiaci museli zvládnuť päť náročných disciplín zameraných najmä na silu a výdrž. Okrem nosenia banskobystrického erbu či dvíhania betónových kufrov sa museli popasovať aj so zdvíhaním rôznych závaží s hmotnosťou nad 150 kilogramov. Obzvlášť náročné bolo dvíhanie troch betónových gúľ do výšky jedného metra s hmotnosťou od 100 do 155 kilogramov. „Bolo to ťažké, ale môj osobný rekord je 240 kilogramov,“ pochválil sa krátko po skončení disciplíny súťažiaci, ktorý skončil v tejto kategórii na druhom mieste a dodal: „začal som s tým len minulý rok, ale veľmi sa mi to páči. Základ je dobre sa najesť a potom samozrejme trénovať.“

Súťažiaci boli z rôznych kútov Slovenska. Okrem Trnavy, Trenčína, Liptovského Mikuláša a Žiliny prišli aj traja súťažiaci z Dunajskej Stredy, ktorí patrili medzi jasných favoritov. „Trénujeme spoločne a na takýchto súťažiach sa vzájomne povzbudzujeme. Už sa tomu venujeme pomaly 7 rokov, ale stále nás to baví,“ priznal sa jeden z nich.

Veľkolepé finále súťaže bolo zakončené exhibíciou, na ktorú väčšina prítomných čakala už od poludnia. Ťahanie dvojtonového auta dokonale preverilo nielen silu, ale aj odvahu súťažiacich. „Bolo to náročné, ale patrí to k tomuto športu. Navyše je to disciplína, pri ktorej sa diváci veľmi dobre bavia. Sme teda radi, že môžeme okrem súperenia medzi tými najsilnejšími prispieť aj k dobrej nálade,“ povedal na záver „silák“ z Trnavy.

moo

V Bystrici sa bojovalo o titul najsilnejšieho muža
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM