Jakub Forgács Správy

V Bystrici pribudne kvalitná protipovodňová ochrana: Čo všetko sa má vybudovať za milióny eur?

Banskobystričania už budú môcť pokojnejšie spávať aj počas prívalových dažďov. Naše mesto sa dočká ochrany pred veľkou vodou. Vieme, kedy by mohla byť dokončená a koľko bude stáť.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici pribudne kvalitná protipovodňová ochrana: Čo všetko sa má vybudovať za milióny eur?
Zdroj: TASR

Banská Bystrica so 77 800 obyvateľmi bude môcť počas veľkých dažďov a prívalových vĺn pokojne spávať až v roku 2018. Vtedy by sa totiž mala dočkať kvalitnej protipovodňovej ochrany, na ktorú už čaká roky. Podľa vodohospodárov je toto mesto jedným z najohrozenejších podobného charakteru v rámci Slovenska.

Katastrofa spred 40 rokov

V tomto roku si mesto pod Urpínom pripomína smutné 40. výročie najničivejšej prírodnej katastrofy. Tisícročná voda ho zaplavila od 19. do 24. októbra v roku 1974. Ohrozila 27 podnikov, z toho štyri úplne zničila. Viac ako 42 kilometrov ciest bolo neprejazdných a pod vodou sa ocitlo 267 domov. V dôsledku tejto živelnej pohromy museli záchranári evakuovať viac ako 300 rodín. O život prišiel vojak základnej vojenskej služby, ktorý pomáhal pri záchranných prácach.

Hoci Banská Bystrica bola pôvodne spolu s Bratislavou zaradená do programu protipovodňovej ochrany na roky 2000 až 2010, ktorý schválila vláda ešte v roku 2000, na svoju ochranu pred „veľkou vodou“ stále čaká. V Bratislave sa vybudovala v rokoch 2005 až 2010.

Reálnym je rok 2018

Ako uviedol generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Supek, na túto stavbu je vypracovaná dokumentácia pre vydanie územného rozhodnutia a rozpracovaná dokumentácia pre stavebné povolenie. Vodohospodári už požiadali o vydanie územného rozhodnutia. Protipovodňová ochrana by mala zadržať storočnú vodu. „Predpokladáme, že vybudovanie by nemalo trvať viac ako dva až dvaapol roka. Náš optimistický pohľad je rok 2017, rok 2018 považujem za absolútne reálny,“ dodal Supek.

Podľa vodohospodárov na riešenie protipovodňovej ochrany Banskej Bystrice bolo vypracovaných niekoľko štúdií a projektových úloh. Najskôr sa uvažovalo s vybudovaním tunela popod vrch Urpín, čo by si však vyžiadalo náklady okolo 80 miliónov eur. Európska komisia to neodsúhlasila, pretože vynaložené náklady by boli vyššie, než uchránené hodnoty počas prípadnej povodne.

Ochrana za takmer 27 miliónov

Odborníci sa nakoniec priklonili k návrhu, ktorý sa javí z hľadiska technického a ekonomického ako najvhodnejší a najprijateľnejší. Protipovodňová ochrana za takmer 27 miliónov eur počíta s výstavbou nábrežných múrov v kombinácii s mobilnými hradeniami, podobne, ako je to v Bratislave alebo Štúrove.

„Priznávame, že Banská Bystrica už čaká nejakú dobu na kvalitnú protipovodňovú ochranu. Je potrebné mať všetky papiere a dokumenty spolu a v poriadku, aby sme mohli čerpať európske fondy. Čaká sa už len na posledné majetkovo-právne vysporiadania. Len čo začiatkom budúceho roka vyjde výzva z nového Operačného programu Kvalita životného prostredia, budeme žiadať čiastku 27 miliónov eur, potrebných na vybudovanie,“ reagoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia Vojtech Ferencz.

Územím mesta Banská Bystrica preteká rieka Hron. Do nej sa vlievajú ďalšie prítoky, ktoré možno prirovnať k horským tokom. Ide o Selčiansky potok, Rudlovský, potok Bystrica, Tajovský, Radvanský a Malachovský potok. Prvé väčšie úpravy koryta Hrona sa urobili v 60. rokoch minulého storočia v rámci preložky štátnej cesty. Korytová úprava však postačuje len asi na desaťročnú vodu. Po povodni v roku 1974 sa úsek koryta v intraviláne mesta zabezpečil dodatočne vybudovaním nábrežných múrikov, na ľavom brehu v dĺžke 790 metrov a na pravom brehu v dĺžke 1110 metrov. Nábrežné múriky už dnes nespĺňajú požiadavky ochrany mesta pred povodňou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM