Jakub Forgács Kultúra

V Bystrici predvedie svoj talent taliansky umelec. Na organe zahrá svetové diela

Aj vy sa radi započúvate do tónov vážnej hudby? Pod Urpínom dostanete skvelú príležitosť, vypočuť si známe skladby v jedinečnom prevedení.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici predvedie svoj talent taliansky umelec. Na organe zahrá svetové diela
Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodný organový festival Vivat Vox Organi 2016 v Banskej Bystrici je vo svojej polovici. Po slovensko-nemeckej dvojici interpretov, Stanislav Šurin na organe a Helmut Hauskeller na panovej flaute na otváracom koncerte, nasledoval koncert Klausa Kuchlinga z Rakúska a minulá streda patrila čisto barokovému umeniu francúzskeho organistu Gerauda Guillemota. Nasledujúci koncert bude predstavením sa mladého a veľmi talentovaného talianskeho organistu Christiana Tarabbia, ktorý sa v banskobystrickej katedrále sv. Františka Xaverského predstaví už najbližšiu stredu 24. augusta 2016 o 19:30.

Christian študoval organ a kompozíciu na Konzervatóriu Cantelli v Novare a svoje vzdelanie ďalej rozvíjal na Medzinárodnom inštitúte starej hudby v Miláne ako žiak Lorenza Ghielmiho. Absolvoval majstrovské kurzy u L.F.Tagliaviniho, P.D.Perettiho, J.C.Zehndera, L.Lohmanna a J.D.Christie.

Od roku 2002 je titulárnym organistom v Collegiata di Santa Maria v talianskej Arone. Je umeleckým riaditeľom Medzinárodného organového festivalu, ktorý sa každoročne koná v Arone. Zaujíma sa o záchranu a rekonštrukcie talianskych historických organov.

Svoje organové koncerty odohral na dôležitých miestach v Taliansku (všetky veľké mestá a festivaly), v Nemecku, v Španielsku, vo Francúzsku, v Poľsku, v Dánsku, v Portugalsku, v Švajčiarsku, v Belgicku, v Nórsku, vo Švédsku, v Rakúsku (napr. v Schönbrunnskom Cisárskom paláci) a v Rusku (napr. v Moskovskej katolíckej katedrále). V roku 2013 účinkoval na svojom koncertnom turné v Austrálii na festivale Ballarat organ, ďalej v Melbourne a v Sydney. Jeho koncerty boli zaznamenávané aj talianskymi, portugalskými, poľskými a španielskymi národnými televíziami. Spolupracoval tiež pri nahrávaní svojho koncertu pre austrálske rádio 3MBS, zamerané na klasickú hudbu.

Christian pre svoj koncert v Banskej Bystrici vybral naozaj zaujímavý a pútavý program. Poslucháči sa môžu tešiť na Prelúdiu a Fúgu c moll J. S. Bacha (1685–1750), chorál Jesu meine freude J. G. Walthera (1684–1748), Mozartovo (1756–1791) Adagio z klarinetového koncert v prepise Christiana Tarabbiu, Rinckove (1770–1846) Variácie na na Corelliho motívy, Petraliho (1832–1889) Adagio, Bossiho (1861–1925) Scherzo g moll a Callaertovu (1838–1901) Toccatu e moll.

Čítajte tiež:

Bystrické chrámy rozozvučia organy. Predstavia sa prestížni umelci z celého sveta

Jeden klik a o PROGRAM máte postarané: 10 tipov na víkendovanie pre Bystričanov

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Banskej Bystrice
12
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM